11Nov

Zvao sam je Emilly

Prvo proljetno sunce izmamilo je osmjehe na sve one zimogrozne. Uživao sam i ja sjedeći na klupi uz Promenadu, koja se kilometrima proteže uz rijeku našeg najljepšeg kontinentalnog grada, Osijeka. Ribiči su također odlučili provesti jedan ugodan dan na obali im omiljene rijeke. Dokone domaćice zaobilaznim putem su se vračale kućama. Promenada je bila mjesto istinskog užitka. Dok sam se tako sanjareći, u polu snu, prisjećao s kim sam sve šetao po Promenadi, začuh jedan umiljati glas.
-  Komšija, grizu li danas ribe? (nekada su se susjedi zvali komšije).
-  Ooo, Emilija to ste vi. Danas baš i ne, ali prekjučer .................. Ribič joj je objašnjavao, kao da se pravda. Ona ga je samo sa smiješkom slušala, ma naslušala se ona tih ribičkih priča, o velikim,
maestralnim ulovima.
Odlučio sam da je malo bolje pogledam. Dok sam ja smišljao strategiju za ulet, već je sjedila pored mene.
- Baš sam nepristojna, slobodno?
Skočio sam kao da sam još u vojsci. Vojne rane još su bile svježe.
- Emilija Papić. Pružila mi je ruku.
Nisam nikada bio tip koga je lako zbuniti. Pristojno sam joj se predstavio. Istoga trena, na biciklu je projurio moj prijatelj Šime. čuo sam ga samo kako me pozdravlja sa,  „pozdrav Kapetane“. – Pozdrav Šime, odzdravih mu ja. Sumnjam da je čuo, a sumnjam da mu je bilo i važno.
Šime je bio moj prijatelj. Ne onaj dnevni, ali povremeno smo se znali intenzivno družiti. Između nas je bilo nepisano pravilo, kada si u društvu neke dame, uz pozdrav se dodaje i neka titula. Akademska. Poželjno.
Začudio me je njegov pozdrav, s obzirom da su nam odnosi od prošle subote bili zategnuti. Naime, Šime je išao na upoznavanje s roditeljima svoje nove ribe i uvijek je maltretirao mene da idem sa njim. Kao ja sam finih manira i kulturan tip. Odbio sam ga rekavši mu:
- Šime, do sada sam išao 14 puta sa tobom, od toga, 13 puta smo bježali nakon što si se ti nalio rakije s ocem djevojke. Neću više, izgubit ću negdje glavu zbog tebe. Nije mi to oprostio.
Šime je bio odličan prijatelj ali imao je jedan problem, kad god bi cugnuo nije se baš mogao kontrolirati. Radio je u jednom poznatom restoranu i bio je vrhunski konobar. Kad je god radio,
sve goste je persirao i oslovljavao ih sa „gospodine“ (ipak su to bile 70-te).
Naravno,  na Šimu se moglo uvijek računati. „Komadi“ su se vodili na večeru u restoran kod Šime. Još ako bi dobio zadatak da napravi ambijent ili ublaži neugodnu situaciju u vrijeme besparice (koja je bila česta), e tu je bio svjetski prvak. Na poziv,-„molim platiti“, on bi se samo nasmijao i rekao:- „doktore, molim Vas da prihvatite, ovaj puta kuća časti, znate stara majka našega gazde vam je neizmjerno zahvalna što ste ju izliječili i poručuje da ju više ne boli“, naravno „doktor“  bi se malo bunio, ali samo malo. Kad je bilo para podmirio se dug. Svi su bili zadovoljni i gazda i „doktor“ i dama, a boga mi i Šime. Sve usluge smo mu morali višestruko vračati, a Šimi se nije bilo dobro zamjeriti.
Emilija je popušila cigaretu i uz pogled od kojih su me prošli žmarci „odlepršala“ niz Promenadu.
- čao komšija, moram ići, radim poslijepodne. ćao i vama. Uputila mi je još jedan pogled od kojeg sam, definitivno zanijemio.
- Ona Vam je doktorica u bolnici, radi na očnom, jako fina djevojka, a i tata joj je doktor. Iz Druvara je.
- Nego kakav ste vi to Kapetan? čuo sam onog na biciklu kako vas pozdravlja. Niste valjda vojnik?
- Ma ne ne, (grozničavo sam razmišljao), ja sam Pomorski kapetan.

- Aha, tako. Mislim da niti ribič nije znao što je to Pomorski kapetan, a bogami, nisam znao ni ja. Zato sam ga brže bolje pozdravio i otišao u suprotnom smjeru. To jutro sam trljao oko puna dva sata, malo sam stavio i bibera na prste, bile su poprilično crvene. Strpljivo sam čekao na red u bolničkoj čekaonici. Radi poslijepodne, došao sam malo ranije, da budem prvi.
Iz ordinacije je izašao jedan mali, debeli, ćelavi doktor sa naočalama kao tegla od krastavaca, baš sam pomislio, „bože kome ćeš ti popraviti vid kada ni sebi nisi uspio“, začuh poznati glas.
- Kapetane, od kuda vi ovdje kod nas? Bila je to Emilija.
Pokazah joj na oko.-   Dođite, ja ću vas pregledati.
Više nisam osjećao bol u oku, bio sam hepi. Kapala mi je u oko, osjetio sam njen dah, uh, pa ja sam ponovo zaljubljen. Ma znala je ona da sam sam išao „uništiti“ oko. Zbog ljubavi, naravno. U znak zahvalnosti, pozvao sam je na večeru.
- Može, komšija mi je ispričao da si Pomorski kapetan. Puna mi je kapa ovih doktora, snobovi, želim se družiti sa zanimljivim ljudima, a ti mi se činiš zanimljiv. Prešla je na ti, a to je oduvijek bio dobar znak. Udariti novu „recku“, a iznad dopisati titulu, to se cijeni. Jednom je jedan naš prijatelj, nakon što smo ga ukorili da previše u detalje priča o sinoćnjem „bliskom susretu„ s damom rekao, -  pa jebeš sex ako nitko ne zna za njega.
Šimi sam nekoliko puta objasnio da mi je ovo vrlo važno veče, da je dotična dama doktorica, da sam ja večeras Pomorski kapetan i da nemam love. Šime je bio vrlo miran, trebao je to biti prvi znak za uzbunu. Pojavila se na vratima, naravno, izazvala je pažnju i divljenje svih gostiju, čak je i Šime zanijemio. Skoro smo se potukli za njen kaput, ok, kaput sam mu prepustio, stolicu nikako. Nisam mogao, nakon što sam je posjeo, a da ne prošaram pogledom po restoranu. Muški su me mrzili, žene su mrzile nju. Bio sam zadovoljan. Večera je prolazila u ležernom razgovoru. Niti Šime nije često prilazio stolu, što je za mene trebao biti drugi znak za uzbunu. Izbjegavao sam sve teme koje bi mogle da je navedu da počnemo razgovor „o mom zanimanju“. Nisam se niti njenog zanimanja puno doticao.
- Priznaj, što si si to stavljao u oči, samo da bi me vidio? Bio sam provaljen. Slatko provaljen.
- Odvezi me kući, pa ćemo tamo popiti kavu. Recka je bila na vidiku, akademska recka.
- Šefe, molim račun!! Već sam se počeo ustajati očekujući, da će Šime, prema dogovoru reći, da uvaženog gosta i Pomorskog kapetana koji, sa svojih svjetskih putovanja donosi vrijedne poklone, kuća  časti.- Izvolite račun gospodine, tu sam vam zbrojio i one zadnje dvije večere koje ste sa onim pizdama pojeli, a kavijar je skup, no vi to najbolje znate, pa vi ste Pomorski kapetan. Manču (bakšiš) možete posebno dodati i nemojte škrtariti. Začudo, zašto nisam bio iznenađen. Za razliku od mene, Emilija je bila šokirana. Pokušao sam smijehom preokrenuti neugodnu situaciju.- Što je pederu, opet nemaš love, dokad ću ja da te taliram i koji Pomorski kapetan, gospođice, on vam je ljeti konobar na moru, a zimi šverca rifle i porniće mađarima. On vam je malo pilot, malo doktor, malo veterinar, a još ima gusaka da to puše, vi ste jedna od njih.
Što je bilo previše, previše, u restoranu je nastao tajac. Krajičkom oka sam primijetio čarliku koji je na brzinu odlazio. Najvjerojatnije je i on bio dekintiran. Emilija je zgrabila kaput i samo kroz zube promrmljala GADE i izletjela iz restorana. Zbunjeno sam gledao Šimu. Nisam mogao doći k sebi.- Rekao sam ti da ću ti vratiti onaj neodlazak na upoznavanje, sada smo 1 : 1, ja se opet nalizo i ispala frka, mala mi dala nogu. Tiho mi je prišapnuo Šime.
- Ajmo ljudi, predstava je završena, ovo je moj prijatelj, morao sam ga spasiti ove male. Nedavno je kidnula iz popravnog doma, sigurno je murja već čapila, a predstavlja se kao doktorica. Idemo mi prijatelju popiti jedan viskač. Moram li napomenuti da Emiliju nikada više nisam vidio. Recka, a recka se popunila nekom polovnjačom, ženom nekog mesara. Bar je bilo čvaraka, kobasa i kulena. često je Šima znao pričati o Emiliji, jednom  je čak rekao i da mu je malo, ali samo malo, žao. Da bi volio da to nije napravio pa da vidi kako bi se Pomorski kapetan iskoprcao iz te priče. Baš te večeri,  kada je o tome pričao, sa radija se čuo čola kako pjeva: ZVAO SAM JE EMILY.

(Franjo Sabo)

Neki jedu meso, a neki kupus
Sabotaža

Neki jedu meso, a neki kupus

Sve više mi se gade ove društvene mreže. Svi nešto pljuju i prigovaraju. Prvo sam pomislio da ih 'pere' ova jebena južina koja već danima traje. A onda sam primijetio da to oni

By: Sabotaža | 09 Nov 2019 u 07:39
Kako postati ovisnik
Sabotaža

Kako postati ovisnik

Čitao sam kako je tamo neka celebrity (valjda se to sada tako zove) načisto popizdila što se tamo neka druga celebrity pojavila u gotovo identičnoj haljini.Nešto gledam te fotke i mis

By: Sabotaža | 27 Jul 2019 u 07:40
Baba Mara voli da se kara
Sabotaža

Baba Mara voli da se kara

Današnji roditelji, pa i ja, imali smo nekako drugačiju metodu odgoja djece. Danas su neka druga vremena, a stručnjaci kažu da s djecom treba puno razgovarati, na drugi način usmjeravati nj

By: Sabotaža | 12 Jul 2019 u 08:53
Kako ćaći reč da sam postao 'tetka'
Sabotaža

Kako ćaći reč da sam postao 'tetka'

Slušam danas u čekaonici kod doktora dvije babe kako razgovaraju o nekom političaru. Kaže jedna: -'To ti još nije bilo na dnevniku, to sam jutros pročitala na internetu'.Nastavak nji

By: Sabotaža | 09 Jul 2019 u 07:33
Kirvaj
Sabotaža

Kirvaj

U mom rodnom kraju kirvaj je u to vrijeme bio najznačajniji društveni i kulturni događaj. U te dane mi djeca dobivali smo lovu od rodbine. Planovi su bili veliki. Kupiti sat,naočale (sve pla

By: Sabotaža | 26 Jun 2019 u 07:22
Ovaj je puko' načisto
Sabotaža

Ovaj je puko' načisto

Koliko god bi čovjek htio biti van dnevno-političkih događanja ovo naše jadno društvo mu to ne dozvoljava. Mediji sa svih strana "bombardiraju" o novim sranjima koje nam priređuju on

By: Sabotaža | 09 Jun 2019 u 07:58
Dom za vješanje
Sabotaža

Dom za vješanje

Pričam jutros ženi uz kavu kako sam sinoć pročitao da bi svaka žena, ako želi pored sebe imati sretnog muža, trebala da ga pomazi dnevno barem osamnaest puta. Ok, malo sam iskrenuo stvar. To os

By: Sabotaža | 31 May 2019 u 07:11
 Kako bi stajale tangice baba Mandi?
Sabotaža

Kako bi stajale tangice baba Mandi?

Svaki lijepi proljetni dan iskoristim da sjednem na kavicu i pomalo škicajući procjenjujem koja je ženska obavila proljetne pripreme što podrazumijeva niz radnji. Moja slobodna procjen

By: Sabotaža | 12 May 2019 u 17:18
Tko je `ubio` 8.mart?
Sabotaža

Tko je `ubio` 8.mart?

Noćas sam se naprasno probudio u mrklom mraku. Prvo što mi je palo na pamet 'Jbt. vratio sam se u Jugu'. Neka hladnoća me probila. Znoj hladan kao zime moga djetinjstva. A tada me obuzeo osje

By: Sabotaža | 08 Mar 2019 u 13:19
Ukupno vijesti 264

O nama

5portal.hr nezavisni je portal, novi koncept dnevnog portala koji objedinjuje karakteristike popratnih medija, video i audio zapisa te digitalne fotografije. Čitatelje privlačimo i zadržavamo ponajprije sadržajem, od dnevnih vijesti s Labinštine, ali i čitave regije.

Redovno objavljujemo vijesti iz kulture, sporta, rubrike zdravlje, pa sve do korisnih savjeta različitih tematika. Sastavni dio portala jesu i kolumne, te trenutno redovno objavljujemo četiri kolumne. Do sada je objavljen i veliki broj intervjua, a ta praksa će se nastaviti i u budućnosti.       

Dobru suradnju ostvarili smo s raznim udrugama i sportskim društvima te redovito pratimo njihove aktivnosti.

Facebook

Kontakt info

Sjedište: Slobode 63, 52 221 Rabac
Ured: Rudarska 1, 52 220 Labin
OIB: 90625517782

+385 52 854 033
+385 98 849 987
+385 91 130 31 80

autor@5portal.hr