2015-03-28

Objavljeno: 2012-12-29 u 14:30

Najmanje zemlje na svijetu

Najmanje zemlje na svijetu

Rusija, Kanada, Kina, SAD i Brazil su najveće zemlje na svijetu. Najveća europska zemlja je Francuska. A što je s malim zemljama? Koje prostranstvo one zauzimaju i gdje se nalaze? Donosimo vam listu deset najmanjih.


1. Vatikan
Najmanja država na svijetu, Vatikan, je ujedno i rezidencija poglavara rimokatoličke crkve. Zauzima prostor od 0.44 kvadratnih kilometara sa dužinom granice od 3.2 kilometra. Najmanja država ima svega 826 stanovnika.
 

2. Monako
Monako leži na mediteranskoj obali i graniči sa Francuskom. Veličina ove države iznosi 1.95 kvadratnih kilometara, a dužina granice 4.4 kilometra. Uprkos maloj teritoriji, Monako je jedna od najnaseljenijih država na svijetu sa brojem stanovnika od 35 986. Drugim riječima, gustoća naseljenosti u kneževini je 150 puta veća nego u susjednoj Francuskoj.
 

3. Gibraltar
Gibraltar je prekomorska teritorija Ujedinjenog Kraljevstva i nalazi se na jugu Pirinejskog poluostrva. Teritorija Gibraltara se prostire na 6.5 kvadratnih kilometara, sa brojem stanovnika od oko 29 431. Njegova kopnena granica sa jedinim susjedom, Španjolskom, iznosi 1.2 kilometara.
 

4. Tokelau
Tokelau je arhipelag tri polinezijska otoka u Pacifiku, pod suverenitetom Novog Zelanda. Ova država se sastoji od tri otoka: Atafu, Nukunonu i Fakaofo, a zauzima površinu od 10 kvadratnih kilometara. Otoke nastanjuje oko 1 500 stanovnika.
 

5. Kokosovi Otoci
Kokosovi Otoci ili Otoci Kiling je grupa od 27 malih koraljnih otoka u istočnom dijelu Indijskog oceana, a u sastavu su Australije. Zauzimaju površinu od 14 kvadratnih kilometara i jedna su od najnenaseljenijih na svijetu sa brojem stanovnika od oko 596.
 

6. Nauru
Republika Nauru je otočka država u Mikroneziji te je, po veličini teritorije, najmanja republika na svijetu. Prostire se na 21 kvadratni kilometar i ima oko 14 000 stanovnika.
 

7. Tuvalu
Tuvalu se nalazi u jugozapadnom dijelu Tihog oceana. Država se sastoji od devet koralnih ostrva koja zauzimaju površinu od 26 kvadratnih kilometara. Otoke naseljava oko 12 000 stanovnika.
 

8. Makao
Makao je, pored Hong Konga, druga specijalna administrativna regija Narodne Republike Kine. Bio je portugalska kolonija do 1999. godine, a prostire se na teritoriji od 28.2 kvadratnih kilometara. Na ovako malom prostoru živi oko pola miliona stanovnika te je jedna od najgušće naseljenih teritorija na svijetu.
 

9. Otok Notfolk
Otok Norfolk se nalazi u jugoistočnom dijelu Tihog oceana, između Australije, Novog Zelanda i Nove Kaledonije. Otok ima površinu od 34.6 kvadratnih kilometara, a dužina obale iznosi 32 kilometra. Naseljava ga oko 2 140 stanovnika.
 

10. Otok Pitkern
Otok Pitkern čini grupa od četiri otoka (Pitkern, Henderson, Duci i Oino) od kojih je samo otok Pitkern naseljen, a na njemu živi tek 67 stanovnika. Nalaze se u južnom dijelu Tihog oceana i obuhvaćaju površinu od 47 kvadratnih kilometara.

 

 

Pet svjetskih gradova u kojima se najzdravije živi

Pet svjetskih gradova u kojima se najzdravije živi

Objavljeno: 2014-01-05 u 09:50

Ako ste se nekad zapitali u koliko zdravom okruženju živite, odgovore ćete naći kad pogledate kakvu zdravstvenu njegu imate, koliko zelenih površina ima vaš grad ili kako je organiziran javni gradski prijevoz. Ovih pet gradova su te tri stvari doveli do savršenstva ...

Pročitajte vijest »

U Bruxellesu održana manifestacija

U Bruxellesu održana manifestacija

Objavljeno: 2013-01-27 u 01:51

U Bruxellesu održana manifestacija Istrian Day   Pod pokroviteljstvom Istarske županije, Talijanske unije - Rijeka, Turisticke zajednice Istarske županije, Udruge proizvoa istarskog pršuta i talijanske Regije Veneto u cetvrtak, 24. sijecnja 2013. godine, održana je manife ...

Pročitajte vijest »

Fincima Hrvatska najzanimljivija destinacija

Fincima Hrvatska najzanimljivija destinacija

Objavljeno: 2013-01-20 u 06:50

Hrvatska je ovogodišnja dobitnica nagrade "Finnish Travel Award 2013." za najzanimljiviju stranu destinaciju po odabiru javnosti, koju svake godine dodjeljuje uprava najvećeg i najutjecajnijeg turističkog sajma u Finskoj "Matka Travel Fair", izvijestili su dana ...

Pročitajte vijest »

Najhladnije mjesto na našem planetu

Najhladnije mjesto na našem planetu

Objavljeno: 2012-12-27 u 18:50

Istočnosibirsko selo Ojmjakon (Republika Jakutija) jedno je od najhladnijih mjesta na planetu. To je ujedno i najhladnija točka na sjevernoj zemljinoj polutki i najhladnije stalno naseljeno mjesto na Zemlji. Zimi temperatura na ovom „polu hladnoće“ pada na minus 60 stupnjeva ...

Pročitajte vijest »