06Dec

Ne uzimajmo stvari zdravo za gotovo

Pred lokalnom zajednicom veliki su izazovi, kvaliteta  političkog smjera najbolje se ocjenjuje po uređenosti života koji obuhvaća sve segmente društva. Što podrazumijeva da i za osobe s poteškoćama, postoji prostor na kojem mogu djelovati i doprinositi  boljitku  društva u cjelini.

Prema dosadašnjoj situaciji privatni poslodavci i ostali, još uvijek zaziru od zapošljavanja osoba s poteškoćama, čak i u nedostatku radne snage, iako nema razloga da to čine. Osim što su ih nadjačale njihove davno stvorene predrasude i ostale kao prepreka, češćem uključivanju u svijet rada osoba s poteškoćama.

Dobrim dijelom tome pridonose i sami, neosviješteni roditelji, koji svoju djecu vide samo kao invalide, bez obzira na ogromne ne dotaknute potencijale u njima. 

Navedimo za primjer dijete u invalidskim kolicima, jer baš ne trči kao atletičar, ali njegove umne sposobnosti nisu time ništa manje. Koje se puno čitajući, odlično  snalazi u izravnoj komunikaciji s poznatim i nepoznatim osobama, putem telefona, i mnogo toga savladava na kompjutoru. Ali samo za svoju zabavu, jer nikome nije palo na pamet da može i više od toga.

Međutim ako vlastiti roditelj –njegovatelj postane zapreka, za njegovo neupućeno dijete koje je po definiciji(predrasudi) samo invalid, onda dijete koje je još manje upućeno, takvim i ostaje, a njegove ogromne mogućnosti razvoja ostaju neprobuđene.

U jednoj obitelji sa četvoro djece, jednome od sinova u ranoj je dobi liječničkom dijagnozom, konstatirana nagluhost. I roditelji su se  tada u šoku, okrenuli za 360 stupnjeva,  ka ostaloj trojici sinova,  potičući ih da što bolje razviju svoje talente ,od glazbenih do sportskih. I nisu štedjeli vrijeme ni novac, za vježbe i treninge, opremu i pribor, instrumente, samo da bi u njima potaknuli ono najbolje.

U takvom nesrazmjeru roditeljske pažnje, nagluhi dječak je s godinama još jače oglušio, pa su roditelji za dječaka u naglom razvoju bili primorani nabavljati sve jači slušni aparat. Kako bi barem nešto od rečenoga mogao čuti, zabrinuti što će i kako biti s njim kad svatko iz obitelji ode  prirodnim putem, na svoju stranu. Nisu imali odgovor na pitanje, a gdje će on?

Međutim, kako su se poteškoće s izborom odgovarajućeg slušnog aparata sve češće ponavljale, nakon više uzastopnih reklamacija, pozvani su na specijalistički odjel i roditelji i dječak, koji je sve brže izrastao u mladića, da osobno i na licu mjesta ukaže što je i gdje ta   smetnja zbog koje ne čuje.  I tako je u suradnji sa specijalistom otklonio njihove dileme, i  po njegovim je uputama stvoren izvrstan slušni aparat.  U neočekivano kratkom roku ne rasprodan, već razgrabljen.

Prva proizvedena količina nije zadovoljila svu potražnju, pa su nagluhog,  mladića  angažirali i za ubuduće, kao stručnu osobu koja im je omogućila do te mjere precizne testove, kakve niti jedan inženjer ni tehničar u proizvodnji još nije uspio dokučiti. A koji će od sada, testirati kvalitetu slušnih aparata prije distribucije pacijentima.  Iako su ga roditelji od rane životne dobi, uzeli samo zdravo za gotovo, kao dječaka s poteškoćama.

Suvišno je govoriti, ali reći ćemo, da je nagluhi mladić, kojem roditelji ni približno nisu posvetili pozornosti ni davali podršku, u usporedbi sa njegovom trojicom braće , po postignutim rezultatima nadmašio zadane okvire unutar obitelji i u široj lokalnoj zajednici. 

Udahnite duboko
Katarina šoštarić Perković

Udahnite duboko

Život koji je postao sve više turbulentan, ne volim strane riječi, ali puno se stranoga k nama uvuklo, pa kao klin-klinom, i strano stranim se određuje. Udahnite duboko i obratite pažnju na

By: Katarina šoštarić Perković | 16 Jul 2019 u 07:29
Nove privilegije
Katarina šoštarić Perković

Nove privilegije

U situaciji kad se poslovi i radnici traže unutar zemalja članica EU, lako se može dogoditi čak i vama, da baš onu vrstu radnika koju trebate za svoje poslovanje, ne nađete u neposrednoj b

By: Katarina šoštarić Perković | 18 Jun 2019 u 07:30
Pa nemam ja nikakav cilj, a zašto bih ga morao imati?
Katarina šoštarić Perković

Pa nemam ja nikakav cilj, a zašto bih ga morao imati?

Dobre poduzetničke klime nema bez razvijene komunalne infrastrukture, a da bi lokalna zajednica bila privlačna poduzetnicima, najprije mora osigurati dobre uvjete za poduzetnički entuzijazam. Cijen

By: Katarina šoštarić Perković | 11 Jun 2019 u 07:12
Velika prekretnica
Katarina šoštarić Perković

Velika prekretnica

Je li se jučer dogodila prekretnica u Općini Raša, koja ima svoju priču, kao da je veliki Grad. Bogat i slavan. A dobro znamo da nije ni Grad, a do slave tek treba dosegnuti. S pričom ipak

By: Katarina šoštarić Perković | 04 Jun 2019 u 07:23
Novinar prvi, novinar drugi
Katarina šoštarić Perković

Novinar prvi, novinar drugi

Zajedno smo jači, samo ako smo iskreni u djelatnostima i s ljudima, gdje je osnovno mjerilo vrijednosti riječ. Izrečena ili napisana.  Ne prakticiramo u našim sastajanjima utorkom, navo

By: Katarina šoštarić Perković | 28 May 2019 u 07:36
Sloboda jedne srijede
Katarina šoštarić Perković

Sloboda jedne srijede

I sunce je bilo na strani slobode, a toga dana bila je samo srijeda. Dan u sredini tjedna, ali dan slobode. Kad se nije radilo, već slavilo davne zasluge, stečene radom. Bio je međunarodni praznik

By: Katarina šoštarić Perković | 07 May 2019 u 07:16
Pogled na život
Katarina šoštarić Perković

Pogled na život

U turističkoj zemlji, kakva je Hrvatska,  a Istra k tome još prednjači, kao najosvještenija regija,  svake se godine upoznaju narodi i običaji, koje turisti donose sa sobom.

By: Katarina šoštarić Perković | 30 Apr 2019 u 07:03
I zemlja se čuva kako bi potrajala
Katarina šoštarić Perković

I zemlja se čuva kako bi potrajala

Novi kružni na ulazu u Rabac, uvelike je olakšao prometovanje u svim smjerovima. Na ovoj dionici od Labina predstoji još dosta posla, naime  zbog prekobrojnih vozila, a poglavito t

By: Katarina šoštarić Perković | 23 Apr 2019 u 07:24
Sve je to moguće staviti na pladanj
Katarina šoštarić Perković

Sve je to moguće staviti na pladanj

Izgovor da nisam  otišla, a tako sam željela, ali taj netko nije bio zainteresiran ni raspoložen da mi pravi društvo, pa sam i ja ostala. Od muke kao prikovana u stanu kojega sam

By: Katarina šoštarić Perković | 09 Apr 2019 u 07:06
Ukupno vijesti 287

O nama

5portal.hr nezavisni je portal, novi koncept dnevnog portala koji objedinjuje karakteristike popratnih medija, video i audio zapisa te digitalne fotografije. Čitatelje privlačimo i zadržavamo ponajprije sadržajem, od dnevnih vijesti s Labinštine, ali i čitave regije.

Redovno objavljujemo vijesti iz kulture, sporta, rubrike zdravlje, pa sve do korisnih savjeta različitih tematika. Sastavni dio portala jesu i kolumne, te trenutno redovno objavljujemo četiri kolumne. Do sada je objavljen i veliki broj intervjua, a ta praksa će se nastaviti i u budućnosti.       

Dobru suradnju ostvarili smo s raznim udrugama i sportskim društvima te redovito pratimo njihove aktivnosti.

Facebook

Kontakt info

Sjedište: Slobode 63, 52 221 Rabac
Ured: Rudarska 1, 52 220 Labin
OIB: 90625517782

+385 52 854 033
+385 98 849 987
+385 91 130 31 80

autor@5portal.hr