14Dec

Najavljena reforma vodnog sektora - hoće li Istra biti jedno ili dva uslužna područja?

O kakvim se promjenama nagađa i što se to smjera učiniti s poduzećima koja suvereno vladaju veoma važnim djelatnošću - vodoopskrbom. Riječ je o životima ljudi, biljaka i životinja, o turizmu, općenito o gospodarstvu, jer svi oni u svakom trenutku ovise o vodi. Direktor TD Vodovod Labin d.o.o., Dino Škopac, najpozvanija je osoba od koje s pravom očekujemo najnovije informacije. 

O čemu se zapravo radi?
Prije desetak dana bili smo u Zagrebu na konferenciji Voda – najvredniji resurs budućnosti, u organizaciji časopisa Komuna, i uz brojne predstavnike komunalnih tvrtki vodovoda i odvodnji, bili su prisutni pomoćnik ministra regionalnog razvoja Dragan Jelić i državni tajnik Mario Šiljeg, pomoćnica ministra Elizabeta Kos, određeni saborski zastupnici, čelni ljudi iz Hrvatskih voda. Tada je iznijet glavni razlog planirane reforme, a to je da se planirana EU sredstva za projekte vodoopskrbe i odvodnje u RH, što u 2017. godini iznosi milijardu i 50 milijuna eura, povuku brže i u većim iznosima. Navodno do sada je svega 5 do 7 posto novca iskorišteno. To je jako malo, zapravo nezadovoljavajuće, za Ministarstvo i kompletan sektor. Postoji bojazan da, ako se ta sredstva ne iskoriste, kako će ih netko planirati dalje, za novo proračunsko razdoblje od 2020- 2027.

Koji je razlog da nije iskorišteno više novca, uvijek se misli kako novca nema, a sad vidimo da ga ima, a nije upotrijebljen?
Razlog je kako nadležni navode u neekipiranosti i rascjepkanosti vodoopskrbnog sektora u RH, dok smo tako mali i neučinkoviti za EU projekte, sredstva ostaju neiskorištena, a projekti nerealizirani.

I što je odlučeno?
Nakon te konferencije bili smo pozvani (direktori vodovoda i odvodnji u RH) u Hrvatske vode, gdje su pomoćnica ministra ZO, Elizabeta Kos, i državni tajnik, Mario Šiljeg održali prezentaciju već donesenih zakona o vodama i financiranju vodnog gospodarstva, te najavili novi paket zakona u vodnom sektoru (Zakon o vodnim uslugama i Uredba o uslužnim područjima u RH), kojima će se regulirati okrupnjavanje vodnog sektora.
Ova se reforma već neko vrijeme pokušava realizirati, prije 3 godine bilo je 159 tvrtki vodoopskrbe i odvodnje u RH, i baš zbog EU projekata, neke među njima su se same ujedinile, primjerice u Zagrebačkoj županiji i prstenu oko Zagreba. Ali, dok su se jedne udružile, vjerojatno se na drugim mjestima osnivalo nove, kad ih danas ima još više nego što ih je tada bilo, 190 ukupno.
Zatim gubici vode u RH iznose 49 posto, u odnosu na ranije kad su bili 46 posto, i to su razlozi zbog kojih se planira ići u donošenje paketa zakona, kojima će se okrupniti vodni sektor u RH što bi trebalo rezultirati boljom realizacijom EU projekata o tome, te i brzim povlačenjem EU sredstava te smanjenja gubitaka vode.

U kojem roku se predviđa provesti promjene?
Do kraja ove godine planira se donijeti sve zakonske propise. Rečeno je, Zakon će proći dva čitanja i javnu raspravu. Prema novom prijedlogu, trebalo bi biti 35 do 40 uslužnih područja, što znači da bi se u RH od 190 tvrtki koje se bave vodovodom i odvodnjom, formiralo novih 35 do maksimalno 40. 

Call centar, Vodovod i Darko Marrtinović 013[12197]

Dino Škopac

A što će biti u Istri?
Kad promatramo Istarsku županiju, danas važeća odluka je, da bi cijela Istra bila jedno uslužno područje, ali se iz neslužbenih izvora daje naslutiti, da bi Istra trebala biti podijeljena na 2 uslužna područja. Puljština i Labinština jedno uslužno područje, a ostali dio Umag, Poreč, Rovinj, Pazin i Buzet kao drugo. Na ta 2 područja jedinice lokalne samouprave ( JLS) formirale bi dvije tvrtke, čije bi vlasništvo bilo raspodijeljeno prema broju stanovnika. Ali uz napomenu da je sve ovo još uvijek, neslužbeno. 

A kad će postati službeno?
Imat ćemo prilike čuti uskoro, za mjesec i pol do dva, kada Zakon i odluke prođu na Vladi RH. Naime, rečeno je da bi nakon donošenja najavljenog paketa zakona, oko godinu dana bio rok za JLS da postupe po novim zakonskim odredbama. Ukoliko to ne naprave, onda bi u ime njih posao odradila država. 

Ima li Vodovod Labin uvjete, prema kojima ga uvjetno rečeno novi zakonski propisi, ni u kom smislu ne bi smjeli ugroziti?
Spominjale su se (u zakonu) određene brojke, primjerice 2 milijuna kubika vode, najprije se govorilo prodane, a onda zahvaćene vode. To bi bila granica za biti samostalan, što Vodovod Labin već danas ima. Evo mi smo dostigli taj broj i Vodovod Labin ima sve preduvjete, nazovimo za, samostalni opstanak, ali ako se ovakvi zakoni usvoje ni nas neće mimoići okrupnjavanje i reorganizacija.
Vodovod Labin nije među onim Vodovodima koji imaju problema s realizacijom projekata, jer među 75 zaposlenih ima potreban broj inženjera i drugih stručnih kadrova koji mogu iznijeti određene EU projekte. Spadamo u kategoriju komunalaca, koji to mogu iznijeti sami.
Moram napomenuti da postoji preko 100 drugih Vodovoda koji isporučuju upola ili još manje vode od nas, negdje do 900 tisuća kubika, i koji imaju možda 15 do 20 zaposlenih, i od takvih tvrtki se ne može očekivati da imaju dovoljan broj visokoobrazovanih kadrova, inženjera, ekonomista, pravnika itd. koje trebaju za jedan ozbiljan projekt. 

Hoćete reći da je okrupnjavanje jedino rješenje, za mnoge, ali ne nužno i za Vodovod Labin?
Da, okrupnjavanje prema mjerodavnima očigledno je potrebno i sada će tu biti jako puno pitanja. Bit će i javna rasprava pa ćemo vidjeti kako će sve skupa, do kraja izgledati. Najprije će prijedlog nacrta doći pred saborske zastupnike i građane, a nakon toga će biti na provedbi svima nama.
Bitno je da kod nas u Labinu i cijeloj Istri, što je kompletan sektor izuzetno dobro pokriven. Vodoopskrbljenost Istarske županije iznosi preko 99 posto. Od toga se 100 posto vode zdravstveno kontrolira, a rezultati pokazuju da je voda 100 posto zdravstveno ispravna. Na području Labina i na području cijele Istre, Vodovodi i Odvodnje su nam isto, jako dobro organizirani, a Vodovod Labin jedina je tvrtka za vodoopskrbu i odvodnju, dok su svi drugi u Istri, ili jedno ili drugo. Već smo danas organizirani na način, da je kompletan ciklus od ulaza do izlaza vode kod nas pokriven, što nosi određene prednosti u realizaciji EU projekata što i nas u bliskoj budućnosti očekuje. (Katarina Šoštarić-Perković)

Labin ima poduzetnika novog doba koji razvija svjetski posao- Domagoja Ostovića
Interview

Labin ima poduzetnika novog doba koji razvija svjetski posao- Domagoja Ostovića

Ostović:`Naš kod radi u cijelom svijetu` Razgovor s poduzetnikom novog, digitalnog doba - Domagojem Ostovićem - koji još uvijek ni sam sebi ne priznaje uspjeh, iako ostvaruje vrhunske

By: Interview | 18 Nov 2019 u 10:19
Intervju s članovima skupine Barcelona Balkan Gipsy Orchestra
Interview

Intervju s članovima skupine Barcelona Balkan Gipsy Orchestra

Bend je koji svojim strastvenim i jedinstvenim nastupima apsolutno oduševljava publiku, a u vrlo kratkom roku stasa u jedan od najutjecajnijih predstavnika nove world music scene u Europi. Do

By: Interview | 12 Sep 2019 u 18:40
Tanja Pejić: Da, buntovnica sam
Interview

Tanja Pejić: Da, buntovnica sam

Nezavisna vijećnica u Gradskom vijeću Labina, Tanja Pejić, poznata je kao jedna od aktivnijih, ako ne i najaktivnija u vijeću. Propituje i ispituje, traži odgovore, dokumente dopise, kratko i jas

By: Interview | 13 Mar 2019 u 14:18
Razgovor s Davorom Klimanom povodom izložbe u Labinu
Interview

Razgovor s Davorom Klimanom povodom izložbe u Labinu

U sklopu prigodnih manifestacija kojima se ovih dana obilježava 98. godina od slavne Labinske Republike u petak 1. ožujka u labinskoj Gradskoj galeriji otvorena je samostalna izložba slika Davora K

By: Interview | 09 Mar 2019 u 16:28
Luka Stepančić: Imamo priliku pokazati jednu novu Hrvatsku
Interview

Luka Stepančić: Imamo priliku pokazati jednu novu Hrvatsku

U Poreču je krenula serija pripremnih rukometnih utakmica između Hrvatske, Italije i Crne Gore. U tri dana rukometna javnost Istre uživati će u majstorijama reprezentativaca iz tih država, a na&s

By: Interview | 06 Jan 2019 u 09:27
Ljubomir Vilić:`Bez konstantnog rada nema napretka`
Interview

Ljubomir Vilić:`Bez konstantnog rada nema napretka`

Kažu da je za novinarstvo vrlo važna objektivnost. Iako je današnjim istaknutim filozofima upitno postoji li ona uopće, u ovom je tekstu sigurno neće biti. Naime, čovjek koji je intervjuir

By: Interview | 07 Dec 2018 u 08:07
Radana Stanar: Šveđani su napredni, a djeluju skromno
Interview

Radana Stanar: Šveđani su napredni, a djeluju skromno

RADANA STANAR IZ LABINA U GÖTEBORGU IMA TRGOVINU ISTARSKIH PROIZVODAPiše Silvano Jelenić- Göteborg, Šveđani izgovaraju Joeteborg, smješten na zapadnoj obali regije V&a

By: Interview | 26 Nov 2018 u 13:38
Intervju Neel Rocco: `Prije sam živjela u blaženom neznanju`
Interview

Intervju Neel Rocco: `Prije sam živjela u blaženom neznanju`

Kako je biti vijećnik oporbe u Vijeću Grada Labina? To je zaista veliko iskustvo, kao da plivam protiv struje. Oporba je u manjini i što god se kaže Ili napravi, uvijek će biti većina koj

By: Interview | 13 Nov 2018 u 14:51
Alen Golja: `Zahvaljujući sve razvijenijoj svijesti korisnika, ali i sve boljoj infrastrukturi za odvajanje, u prvih osam mjeseci bilježimo jako dobre rezultate`
Interview

Alen Golja: `Zahvaljujući sve razvijenijoj svijesti korisnika, ali i sve boljoj infrastrukturi za odvajanje, u prvih osam mjeseci bilježimo jako dobre rezultate`

Kakva je situacija s novim načinom prikupljanja otpada , a koja je službeno startala 01.srpnja ove sezone? Najveća novost je da prikupljeni miješani komunalni otpad na pretovarnoj stanici

By: Interview | 04 Sep 2018 u 09:37
Ukupno vijesti 108

O nama

5portal.hr nezavisni je portal, novi koncept dnevnog portala koji objedinjuje karakteristike popratnih medija, video i audio zapisa te digitalne fotografije. Čitatelje privlačimo i zadržavamo ponajprije sadržajem, od dnevnih vijesti s Labinštine, ali i čitave regije.

Redovno objavljujemo vijesti iz kulture, sporta, rubrike zdravlje, pa sve do korisnih savjeta različitih tematika. Sastavni dio portala jesu i kolumne, te trenutno redovno objavljujemo četiri kolumne. Do sada je objavljen i veliki broj intervjua, a ta praksa će se nastaviti i u budućnosti.       

Dobru suradnju ostvarili smo s raznim udrugama i sportskim društvima te redovito pratimo njihove aktivnosti.

Facebook

Kontakt info

Sjedište: Slobode 63, 52 221 Rabac
Ured: Rudarska 1, 52 220 Labin
OIB: 90625517782

+385 52 854 033
+385 98 849 987
+385 91 130 31 80

autor@5portal.hr