19Jan

Gradska galerija započela je ljetnu izložbenu sezonu tradicionalnim predstavljanjem velikana hrvatskog slikarstva

LABIN - U petak 01. lipnja u Gradskoj galeriji otvorena je izložba „Licentia Poetica“, svima dobro nam znanog  profesora Ivana Obrovca.

Ivana Obrovca u svom je uvodnom govoru predstavila Tea Bičić, akademska slikarica i voditeljica programa Gradske galerije koja je i sama Obrovčeva učenica.

Obrovac je živuća legenda našeg poluotoka. Rođen je u Smoljancima daleke 1937. Pa od onda kao i danas živi između svog rodnog sela i Pule. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Alberta Kinerta. Osim grafici, slikarstvu i kiparstvu svoj je veliki dio života posvetio pedagoškom radu po čemu je i najpoznatiji  među svim generacijama. Od 70-ih godina prošlog stoljeća pa sve do umirovljenja 2004. godine, obogatio je i u život otpratio nekih 35 generacija učenika u kojima su gotovo sva imena današnje kulturne i umjetničke scene Istre i mnogo šireg područja. Upravo je on idejni začetnik i utemeljitelj današnje Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Puli, a svoj je pedagoški put započeo od pulskih osnovnih škola, zatim u COUO Branko Semelić na odjelu za dekoraciju i dizajn, do konačnog osnivanja Škole za primijenjenu umjetnost  i dizajn Pula kojom je najprije gostovao u dvije učionice Ekonomske srednje škole nekoliko godina, a tek je onda ta škola dobila i svoju zgradu, u kojoj se nalazi i danas.

Dobitnik je niza strukovnih i javnih priznanja za svoj rad; Redom Danice Hrvatske za zasluge na području prosvjete i devet strukovnih likovnih nagrada i priznanja u zemlji i inozemstvu. Uz predani pedagoški rad, odradio je niz tehnoloških i teoretskih istraživanja na području likovne umjetnosti.

DSC_0517

Izlagao je na više od 40 skupnih te tek petnaestak samostalnih izložbi u zemlji i svijetu. Relativno mali broj samostalnih izložbi u dugogodišnjoj karijeri znači pravu privilegiju izlaganja njegove samostalne izložbe kojom se ovom prilikom može pohvaliti Gradska galerija Labin. U Labinu profesor Ivan Obrovac izlaže po prvi puta samostalnu izložbu na kojoj imamo prilike vidjeti radove iz 2009. godine pa sve do najrecentnijih radova njegovog ogromnog stvaralačkog opusa. Izloženo je 30 radova galerijskih formata u kombiniranoj tehnici na kartonima i papirima.

O radovima je na svečanom otvorenju izložbe govorio Mladen Lučić, likovni kritičar, viši kustos, muzejski savjetnik Muzeja suvremene umjetnosti Istre i autor texta u pratećem katalogu izložbe. Nazvao ga je „čuvarom modernizma“ naglasivši njegovu prisutnost i pojavnost kao velikog Slikara, a ne samo kao profesora :

„Premda je kao pedagog zaslužio spomenik ili barem da škola koju je osmislio i suosnovao nosi njegovo ime, prvo što bi trebali vezivati uz Ivana Obrovca je pojam slike. Jednostavno stoga što je on svoj život identificirao sa slikarstvom, potpuno mu se podredio i postavio ga na vrh pijedestala životne istine, odnosno smisla i bitka ovozemaljskog, ali i transcendentalnog bivanja. U skladu sa svojim životnim stavovima, koji su u svojoj biti egzistencijalističke naravi i svjetonazora, Obrovac i slikarstvu pristupa na taj način, odnosno smatra ga utjelovljenjem usamljeničke opstojnosti pojedinca, koji nema i ne želi imati nikakvih dodira s dominantnim ideologijama i aktualnom političkom i socijalnom zbiljom. Već u svojim ranijim, bolje rečeno prvim slikama, Obrovac to iskazuje svojim strukturalnim, materičnim i slojevitim izražavanjem, već tada držeći se načela da je čovjekova individualnost uvjet njegovim moralnim vrijednostima.

Obrovac je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1969. godine u grafičkoj klasi prof. Alberta Kinerta koji mu je ugradio zanatski perfekcionizam, ali i svijest da grafika i slikarstvo lako postižu suživot, što je Ivan aklamacijom prihvatio te mnoge njegove slike zazivaju grafičke postupke koji jednakopravno sudjeluju u gradnji jedinstvene kompozicije sa njenim kolorističkim ili gestualnim, pikturalnim elementima. Općenito se može utvrditi da Ivan Obrovac, tijekom svog cjelokupnog umjetničkog puta, čini izvjesni slikarski gesamtkunstwerk fuzionirajući slikarske i grafičke tehnike, apstraktne i figurativne odrednice, znakovlje i simbole, narativnost i metajezičnost, deskripciju i asketizam. Najčešće to čini u jednom formatu (sam će reći da nikad nije bio svjestan zbog čega je on uvijek okomit), jedinstvenoj kompoziciji koja osim navedenog koristi i probrane citate modernističkih pokreta. Međutim, ti citati nisu namjerni, već vođeni majstorovim ductusom spontano izlaze iz memorije svijesti, te se sadržajno i kompozicijski raspoređuju upravo tamo gdje trebaju biti.

DSC_0551

Ranije sam naveo autorovu godinu diplomiranja kako bih naglasio da je likovno stasao u umjetnički izuzetno zanimljivom vremenu, jer tada je učio slikarstvo, a govorilo se o njegovoj smrti, prigrlio je modernu, a ona je postupno odumirala, pobjegao je od društveno - političke zbilje, a ona je postala ekvivalent vodećem konceptualnom izričaju. Nije bilo težeg i izazovnijeg trenutka za umjetnika koji tek treba izabrati put kojim će krenuti. 

Premda uvijek svjestan recentne stvarnosti oko sebe, ali i vjeran poslanju umjetnosti koja treba biti duhovnom nadgradnjom takvih zbivanja, Obrovac odlučuje svojem slikarstvu dodijeliti ulogu estetskog i etičnog korektiva koji će objediniti slikarska znanja i spoznaje te zanemariti društvene uzuse, važeće pokrete i dolazeće trendove. Pitanje stila ne traži u eksplicitno programski deklariranim pravcima, već u sintezi tradicije i suvremenosti izbjegavajući podjele na kolorističko i akromatsko, ekspresivno i konstruktivno, gestualno i tautološko, figurativno i apstraktno. Radi se o visoko rafiniranom pristupu slikarskim probemima baziranim na tradiciji i avangardnim pokretima prošloga stoljeća gdje nam Obrovac nenametljivo kazuje priču o istinskim i povijesnim vrijednostima modernizma. Iz svakog poteza njegova kista podjednako progovara erudicija kao i istančani slikarski nerv koji će slojevitu kompoziciju zasnovanu na strukturalnom slikarskom znakovlju odjenuti u ruho suvremenosti, bolje rečeno bezvremenosti, jer njegove slike nadilaze prostorne i vremenske odrednice. Sam Obrovac svoje će slikarstvo definirati kao transfigurativno, pri čemu zaziva misao Elie Faurea koji je još početkom prošlog stoljeća tvrdio da je umjetnost svih vremenskih razdoblja postala suvremenom, ali u njegovom stvaralaštvu prisutni su i postmodernistički postupci koji pod pojmom transfiguracije podrazumijevaju premještanje artefakata iz izvornih konteksta u drugačije diskurse, pridodajući im time nova očitavanja i značenja. Obje ove definicije transfigurativnog itekako su imanentne slikarstvu Ivana Obrovca koji je vrlo brzo svoje umjetničke stavove proširio i na edukativno područje djelovanja koje postaje nedjeljivim segmentom autorove životne i umjetničke prakse. Bilo da predaje, piše, razgovara ili da slika, Obrovac vrši istinsku misiju umjetnika, onoga koji je svojim stvaralaštvom, idejama i svjetonazorima svima nama potreban kao lučonoša etičnosti i duhovne higijene, što nam on nesebično dariva s rijetkom i nadarenom sposobnošću da takvu prosvjetiteljsku misiju ogrne i plaštom uzbudljivog i slojevitog, a ujedno duboko moralnog i etičnog, po svemu jedinstvenog kreativno - estetskog čina. Jer, Ivan Obrovac jest Slikar.“

DSC_0549

Nakon Mladena Lučića prisutnima se na otvorenju obratio i sam autor, obrazloživši ukaratko proces nastajanja svojih slika, naravno ne u tehnološkom smislu već misaonom, dajući pri tom jasne upute kako bolje gledati njegove slike uzimajući u obzir da je svaka slika poput čipke pletena od kadrova decimetra kvadratnog. Nakon njegovih zahvala organizatorima izložbe u toploj atmosferi koja je za čas poprimila subjektivne elemente istaknuo je još nekoliko bitnih trenutaka svoga životnog djelovanja te se pri tom javno zahvalio i svojim učenicima koji su shvatili njegovo pedagoško poslanje stvaranja takozvane „vojske“ novih kreativnih umova koji će pokretati stvari sada i u buduće u nekim novim i boljim smjerovima za generacije koje slijede.

U ime Grada Labina izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika gospođa Federika Mohorović Čekada zaželivši autorovoj „pjesničkoj slobodi“ još mnogo novih radova i izložbi.

Izložbu se u Gradskoj galeriji Labin može pogledati do 30.lipnja svakog dana osim nedjeljom.

Ususret Noći muzeja - Narodni muzej Labin proslavit će 2020. godinu u znaku velikih obljetnica
kultura

Ususret Noći muzeja - Narodni muzej Labin proslavit će 2020. godinu u znaku velikih obljetnica

Petnaesta po redu Noć muzeja održat će se u petak, 31. siječnja, a tema su "Velike obljetnice hrvatskih muzeja". Izniman interes muzejskih i brojnih drugih baštinskih, obrazovnih i znanstv

By: kultura | 18 Jan 2020 u 08:35
Mihael Rudl u Galeriji Alvona premijerno predstavio najnoviju seriju akvarela i crteža
kultura

Mihael Rudl u Galeriji Alvona premijerno predstavio najnoviju seriju akvarela i crteža

Proteklog petka u labinskoj Galeriji Alvona otvorena je samostalna izložba slovenskog slikara Mihaela Rudla. Ova je izložba još jedna u nizu ostvarenih u suradnji s mariborskim galeristom i k

By: kultura | 27 Aug 2019 u 09:24
U Galeriji Alvona izlaže umjetnik Mihael Rudl
kultura

U Galeriji Alvona izlaže umjetnik Mihael Rudl

U Galeriji Alvona izlaže umjetnik Mihael Rudl. Samostalne izložbe slovenskog umjetnika otvara se u petak, 23.8. s početkom u 20:30 sati. Mihael Rudl rođen je 1972. godine u Mariboru. Akademiju za

By: kultura | 21 Aug 2019 u 07:46
Samostalna izložba Ivane Puljić u Galeriji Alvona
kultura

Samostalna izložba Ivane Puljić u Galeriji Alvona

U petak, 26.srpnja 2019. u 20 sati, zakazano je otvorenje izložbe `Točka na i`, Ivane Puljić u Galeriji Alvona. Sandra Zloić „Ukoliko naše ovozemaljsko postojanje tumačimo kao kont

By: kultura | 26 Jul 2019 u 14:09
Jazz Ensemble Umjetničke škole Matka Brajše Rašana ponovno priprema koncert za pamćenje
kultura

Jazz Ensemble Umjetničke škole Matka Brajše Rašana ponovno priprema koncert za pamćenje

Zaljubljenici jazz glazbe pozvani su na nastup MBR Jazz Ensembla Umjetničke škole Matka Brajše Rašana u četvrtak, 11.07.2019. u 20:30 sati u La Loggi. MBR Jazz Ensemble –

By: kultura | 12 Jul 2019 u 09:17
Bičić se u Splitu predstavila samostalnom izložbom `Karbon`
kultura

Bičić se u Splitu predstavila samostalnom izložbom `Karbon`

U srijedu 3. srpnja svečano je otvorena samostalna izložba „Karbon“ akademske umjetnice Tee Bičić u Sveučilišnoj galeriji „Vasko Lipovac“ u Splitu. Umjetnica se pre

By: kultura | 05 Jul 2019 u 15:44
Sabina Müller – Funk i Cornelia Mittendorfer izlažu u Galeriji Alvona
kultura

Sabina Müller – Funk i Cornelia Mittendorfer izlažu u Galeriji Alvona

Galerija Alvona s radošću poziva ljubitelje umjetnosti na otvorenje izložbe `Što nam toplina govori`, Sabine Müller – Funk & Cornelie Mittendorfer. Otvorenje izlo

By: kultura | 04 Jul 2019 u 08:53
Tea Bičić večeras otvara samostalnu izložbu `Karbon`  u Splitu
kultura

Tea Bičić večeras otvara samostalnu izložbu `Karbon` u Splitu

Samostalna  izložba „Karbon“ autorice Tee Bičić otvorit će se večeras u 20.30 sati u Sveučilišnoj galeriji „Vasko Lipovac“, a moći će se razgledati do 22. s

By: kultura | 03 Jul 2019 u 09:14
Novo trostruko otvorenje izložbi mladih suvremenih umjetnika u DKC Lamparna
kultura

Novo trostruko otvorenje izložbi mladih suvremenih umjetnika u DKC Lamparna

U sklopu participativnih kulturnih programa projekta DKC Lamparna kojima se ostvaruje socijalna integracija, Labin Art Express XXI (L.A.E. XXI) nastavlja s predstavljenjem ciklusa izložbi mladih suv

By: kultura | 20 Jun 2019 u 07:44
Ukupno vijesti 719

O nama

5portal.hr nezavisni je portal, novi koncept dnevnog portala koji objedinjuje karakteristike popratnih medija, video i audio zapisa te digitalne fotografije. Čitatelje privlačimo i zadržavamo ponajprije sadržajem, od dnevnih vijesti s Labinštine, ali i čitave regije.

Redovno objavljujemo vijesti iz kulture, sporta, rubrike zdravlje, pa sve do korisnih savjeta različitih tematika. Sastavni dio portala jesu i kolumne, te trenutno redovno objavljujemo četiri kolumne. Do sada je objavljen i veliki broj intervjua, a ta praksa će se nastaviti i u budućnosti.       

Dobru suradnju ostvarili smo s raznim udrugama i sportskim društvima te redovito pratimo njihove aktivnosti.

Facebook

Kontakt info

Sjedište: Slobode 63, 52 221 Rabac
Ured: Rudarska 1, 52 220 Labin
OIB: 90625517782

+385 52 854 033
+385 98 849 987
+385 91 130 31 80

autor@5portal.hr