11Nov

Intervju Diego Zulijani-`Bez glazbe ne bih mogao`

Diego Zulijani, dobitnik Prve nagrade publike na Međunarodnom festivalu zabavne glazbe Melodije Mostara 2017.

Tko je Diego Zulijani?

Iz Labina je, živi u Trgetu, malom mjestu u neposrednoj blizini ovog srednjevjekovnog Grada. Glazbenik, glazbom se bavi od ranog djetinjstva, punih 30- tak godina.  Angažiran na gažama, kako se to popularno kaže, svira po hotelima i raznim terasama, u raznim mjestima, kamo ga pozovu i gdje ga vole. Od 2010-e napravio je i korak dalje, izvodi i svoje autorske pjesme.

Diego Zulijani osvojio je prestižnu nagradu publike na nedavno održanom festivalu Melodije Mostara (21.travnja, 2017.), u susjednoj Bosni i Hercegovini, sudjelujući četvrti put , na jednom od najvećih festivala zabavne glazbe u regiji, koji se od 1995, održava svake godine u Mostaru u mjesecu travnju.

Čestitamo Diego, na nagradi, to je ujedno prva nagrada publike,… što Vam znači ta nagrada?

Ove sam godine na Mostarskom festivalu nastupio po četvrti put, s pjesmom“ Neka barem ti si sretna“ i osvojio 1.nagradu publike. Osobno držim da je to najveća nagrada koju jedan pjevač može osvojiti i zato sam jako ponosan. Svi volimo pjevati za publiku, a kad publika ocijeni da je to bila najbolja pjesma, onda je to jako velika pohvala za mene i autore pjesme.Naravno i za sredinu u kojoj živim. Izuzetno mi je drago da je uz mene bio i mladi labinski glazbenik Lucas Bašić koji me je pratio na gitari .On i njegovi roditelji zajedno s mojom familijom su mi bili velika potpora.

Na svom prvom Mostarskom festivalu 2013 .g nastupio sam s pjesmom „Klavir i ja“(Senka Laginja-Darko Kalogjera), 2014.g,s pjesmom“ Ono nešto između“(Darko Kalogjera) osvojio sam nagradu za najbolji Aranžman,te 2015 pjesma U dobru i u zlu(Darko Kalogjera) osvojila je 1.nagradu Dijaspore.To su veliki uspjesi mene kao izvođača, ali i autora tih skladbi.

Sve je još tako svježe, dojmovi se slažu? Kakav je osjećaj? 

Pa jako lijep, ne mogu to ni opisati. Rado sudjelujem na festivalima ,  i ne očekujem ništa posebno, bitno je dobro se predstaviti, biti miran na pozornici i dobro otpjevati. Ali sad ovo, nagrada, zovu te , čestitaju. Jako sam vjerovao u pjesmu, međutim ovo dalje je više od toga. Glavna nagrada je pripala meni. Hvala im!

Diego 4

Kad je nastala pjesma ?

Pjesmu smo snimili prije par mjeseci, a nastala je u Šibeniku  u studiju D&K, kod poznatog skladatelja i producenta Darka Kalogjere. Tekst je napisao dalmatinski tekstopisac, Vedran Lekić, i u tom timu, Kalogjera, Lekić i ja, pjesma se pokazala  jako vrijedna.

Vidim, redovito sudjelujete na Festivalu u Mostaru, ima li tu neka posebna energija,koja Nas privlači?

U Mostaru se osjećam jako dobro, publika i ljudi su me odlično prihvatili poštuju me i cijene, a ja im se svake godine ponovo vratim s nekom lijepom pjesmom.

Vi dolazite uMostar, ne samo kao Diego Zulijani, nego i kao ambasador iz druge države i iz jedne posebne regije,  Istre?

Mostarski Festival jepoznat međunarodni festival, gdje nastupaju glazbenici  iz cijele regije, iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, dolaze iz Amerike, Njemačke što tom Festivalu daje posebni štih. To je Festival zabavne glazbe, gdje se vidi kako se radi i stvara u drugim zemljama, regijama.A ja sam recimo ambasador iz Hrvatske , ali posebno iz Istre. Ne znam koliko je glazbenika iz Istre uopće sudjelovalo ikad tamo, pa je moj nastup i osvojena prva nagrada publike,  velika stvar i za moj grad Labin, općinu Raša i za širu okolicu.

Kad se pojavim tamo, pitaju odakle si? Kažem iz Labina, iz Istre, iz Hrvatske , a sve se to piše u novinama, od lokalnih do najvećih novina, radija i televizije. Da, dolazim kao ambasador,to je baš tako.

Diego1

A kad smo se dogovarali za razgovor rekli ste da imate sasvim drugačije radne obaveze preko dana, pa kakao to izgleda?

Čujte, ja moram raditi i nešto drugo, jer stvaranje pjesme je veliki  i skup proces, i  moram raditi minimalno dva posla da bi mogao snimiti i plasirati pjesmu. Tako odradim prvu smjenu do 15 sati, a navečer odradim  gažu, i s tim novcem hranim obitelj i nešto skupim za snimiti pjesmu.

Svoje pjesme financirate sami?

Sve pjesme sam financirao samostalno, a imam ih petnaestak.  Sva putovanja i svako snimanje je moj osobni trošak. Nisam  baš osoba koja traži,  pitao jesam možda jednom, dvaput,  na početku i to je to. Onima koji su pomogli ovim se putem zahvaljujem.

A planirate li snimati  CD?

Imam puno festivalskih pjesama, većinom su na festivalskim kompilacijama, i na festivalskom CD-ima. Imam materijala za izdavanje CD-a, a budući da pjesme izlaze u kompilacijama, ne žurim.

Veliku dostupnost omogućio je internet? 

Manje-više svaku pjesmu prikažem na nekom simboličnom  niskobudžetnom spotu.  Za ovu pjesmu „Neka barem ti si sretna“, koju sam  radio za festival u Mostaru, spot je snimljen u Istri, na Skitači, u produkciji Art –filma iz Matulja. Moje pjesme su više radiofonijske,  a ne baš plesne, ova je pjesma onako malo žalosna, svakodnevna, ovo što pjevam, događa se svaki dan, nekome od nas.

18297154_10210520911036726_26893687_o

Što slijedi dalje? Osim gaža, koji su vaši planovi ?

I dalje želim nastupati na festivalima,  to su trenuci  u kojima uživam, jer bez glazbe ne bih mogao.Pjevanje je moja ljubav i ispunjava me u potpunosti.

Koji festivali u Hrvatskoj su Vam prioritet?

Volio bi nastupiti na Splitskom festivalu  i na našem MIK-u,  na kojem nažalost, nisam dobio priliku, iako sam ponudio puno dobrih pjesama, na čakavštini i cakavici . Ali nikad nisam primljen, i onda sam iz revolta odustao prijavljivati pjesme, sve dok  se ne promijeni garnitura na tom Festivalu.

Može li se i kod nas od umjetnosti živjeti?

Ja živim 30 godina od glazbe, može se živjeti, ali moraš biti jako uporan, i kad jenajteže ne smiješ klonuti, nego ići naprijed. Ima uspona i padova. Trenutno mi ide jako dobro, postižem odlične rezultate, sada govorim o mojim autorskim djelima, i mojim autorskim pjesmama, od kada sam tako počeo raditi, pet/šest godina, ide mi, i uživam u tome.

diego2

Kakav je odnos Grada i vas?

Savršen, mene Grad zove negdje da nastupim i ja se odmah odazovem, ne postavljam nikakve uvjete,  ali u podsvijesti, računam da će Grad primijetiti ovo što ja radim i da će mi se odužiti na neki način.

Koliko se vi glazbenici Labinštine  držite zajedno,stječe se dojam da su samo Dalmatinci na okupu?

Glazbena scena svih žanrova je aktivna. Najveći problem je novac.  Da imamo više pomoći od Grada bilo bi sigurno lakše.Ima mnogo talentiranih i vrijednih glazbenika mladih, a i nas starijih, koji bi uz njihovu pomoć ostvarivali  još bolje rezultate. A to znači, još veći uspjeh za glazbenike i ujedno za naš grad .

A što bi bila Vaša poruka ljudima koji rade iste ili slične poslove?

Budite uporni ,trudite se i radite ,uspjeh ce doći ,to je moja poruka.

(K.Š.P.)

Intervju s članovima skupine Barcelona Balkan Gipsy Orchestra
Interview

Intervju s članovima skupine Barcelona Balkan Gipsy Orchestra

Bend je koji svojim strastvenim i jedinstvenim nastupima apsolutno oduševljava publiku, a u vrlo kratkom roku stasa u jedan od najutjecajnijih predstavnika nove world music scene u Europi. Do

By: Interview | 12 Sep 2019 u 18:40
Tanja Pejić: Da, buntovnica sam
Interview

Tanja Pejić: Da, buntovnica sam

Nezavisna vijećnica u Gradskom vijeću Labina, Tanja Pejić, poznata je kao jedna od aktivnijih, ako ne i najaktivnija u vijeću. Propituje i ispituje, traži odgovore, dokumente dopise, kratko i jas

By: Interview | 13 Mar 2019 u 14:18
Razgovor s Davorom Klimanom povodom izložbe u Labinu
Interview

Razgovor s Davorom Klimanom povodom izložbe u Labinu

U sklopu prigodnih manifestacija kojima se ovih dana obilježava 98. godina od slavne Labinske Republike u petak 1. ožujka u labinskoj Gradskoj galeriji otvorena je samostalna izložba slika Davora K

By: Interview | 09 Mar 2019 u 16:28
Luka Stepančić: Imamo priliku pokazati jednu novu Hrvatsku
Interview

Luka Stepančić: Imamo priliku pokazati jednu novu Hrvatsku

U Poreču je krenula serija pripremnih rukometnih utakmica između Hrvatske, Italije i Crne Gore. U tri dana rukometna javnost Istre uživati će u majstorijama reprezentativaca iz tih država, a na&s

By: Interview | 06 Jan 2019 u 09:27
Ljubomir Vilić:`Bez konstantnog rada nema napretka`
Interview

Ljubomir Vilić:`Bez konstantnog rada nema napretka`

Kažu da je za novinarstvo vrlo važna objektivnost. Iako je današnjim istaknutim filozofima upitno postoji li ona uopće, u ovom je tekstu sigurno neće biti. Naime, čovjek koji je intervjuir

By: Interview | 07 Dec 2018 u 08:07
Radana Stanar: Šveđani su napredni, a djeluju skromno
Interview

Radana Stanar: Šveđani su napredni, a djeluju skromno

RADANA STANAR IZ LABINA U GÖTEBORGU IMA TRGOVINU ISTARSKIH PROIZVODAPiše Silvano Jelenić- Göteborg, Šveđani izgovaraju Joeteborg, smješten na zapadnoj obali regije V&a

By: Interview | 26 Nov 2018 u 13:38
Intervju Neel Rocco: `Prije sam živjela u blaženom neznanju`
Interview

Intervju Neel Rocco: `Prije sam živjela u blaženom neznanju`

Kako je biti vijećnik oporbe u Vijeću Grada Labina? To je zaista veliko iskustvo, kao da plivam protiv struje. Oporba je u manjini i što god se kaže Ili napravi, uvijek će biti većina koj

By: Interview | 13 Nov 2018 u 14:51
Alen Golja: `Zahvaljujući sve razvijenijoj svijesti korisnika, ali i sve boljoj infrastrukturi za odvajanje, u prvih osam mjeseci bilježimo jako dobre rezultate`
Interview

Alen Golja: `Zahvaljujući sve razvijenijoj svijesti korisnika, ali i sve boljoj infrastrukturi za odvajanje, u prvih osam mjeseci bilježimo jako dobre rezultate`

Kakva je situacija s novim načinom prikupljanja otpada , a koja je službeno startala 01.srpnja ove sezone? Najveća novost je da prikupljeni miješani komunalni otpad na pretovarnoj stanici

By: Interview | 04 Sep 2018 u 09:37
Razgovor s intrigantnom autoricom Ellen Semen
Interview

Razgovor s intrigantnom autoricom Ellen Semen

Razgovor s intrigantnom autoricom Ellen Semen. Objasnite molim Vas kako to da Vas je zaintrigirao Biedermeier, čije ste elemente uvrstili u Vaše slikarstvo. Ellen: Nakon jednog pospremanja pr

By: Interview | 12 Aug 2018 u 13:26
Ukupno vijesti 107

O nama

5portal.hr nezavisni je portal, novi koncept dnevnog portala koji objedinjuje karakteristike popratnih medija, video i audio zapisa te digitalne fotografije. Čitatelje privlačimo i zadržavamo ponajprije sadržajem, od dnevnih vijesti s Labinštine, ali i čitave regije.

Redovno objavljujemo vijesti iz kulture, sporta, rubrike zdravlje, pa sve do korisnih savjeta različitih tematika. Sastavni dio portala jesu i kolumne, te trenutno redovno objavljujemo četiri kolumne. Do sada je objavljen i veliki broj intervjua, a ta praksa će se nastaviti i u budućnosti.       

Dobru suradnju ostvarili smo s raznim udrugama i sportskim društvima te redovito pratimo njihove aktivnosti.

Facebook

Kontakt info

Sjedište: Slobode 63, 52 221 Rabac
Ured: Rudarska 1, 52 220 Labin
OIB: 90625517782

+385 52 854 033
+385 98 849 987
+385 91 130 31 80

autor@5portal.hr