11Nov

Sabatti: IDA je od svog osnivanja provela 35 projekata ukupne vrijednosti veće od 45 milijuna eura

Direktor Istarske razvojne agencije (IDA) Boris Sabatti osvrnuo se na 2016. i novosti za ovu godinu kazavši da Istarska razvojna agencija radi „punom parom“. U nastavku pročitajte intervju u kojem je Sabatti, između ostalog, najavio nadolazeće projekte za 2017. godinu.

Obzirom da smo tek zakoračili u novu 2017. godinu, možete li rezimirati 2016., odrađene projekte i rezultate?

- Tijekom 2016. provodilo se 8 EU projekata ukupne vrijednosti veće od 12 milijuna eura, koji su se financirali iz programa prekogranične suradnje IPA II Slovenija- Hrvatska, IPA II CBC Adriatic, programa LIFE+ te Horizon 2020, kao i programa Tehničke pomoći OP Konkurentnosti i kohezija 2014.-2020. Mahom su tematike navedenih projekata bile usmjerene na poticanje razvoja inovacija i transfera tehnologija, društvenog poduzetništva te poticanje aktivnosti usmjerenih na razradu energetskih planova za gradove s ciljem održivog razvoja i predviđanja utjecaja klimatskih promjena u Istarskoj županiji.

Nadalje, ističem da se 2016. godine u suradnji s Istarskom županijom i zainteresiranim poslovnim bankama započelo s provedbom kreditne linije „Poduzetnik Istra 2016.“  za male i srednje poduzetnike sa subvencioniranim kamatnim stopama, koje variraju od 2,40 do 2,85%  i kao takve su među najpovoljnijima na tržištu. Ukupno su do sada odobrena 82 poduzetnička kredita u iznosu od 55.581.048,00 kuna te će s navedenim oblikom financijske podrške poduzetnicima IDA nastaviti i u 2017. godini.

Između ostalog moram navesti kako smo s našim Centrom za istraživanje materijala – METRIS uspješno priveli kraju pripremu dokumentacije za kandidiranje na prvu fazu natječaja iz ESI fondova projekta Centra kompetencije za napredne materijale Istarske županije (CEKOM) te je isti sada u fazi evaluacije.

Krajem 2016. godine u vlasničku strukturu IDA-e ušao je i Grad Vodnjan, koji u vrijeme osnivanja agencije nije imao status grada i sada možemo ponosno reći da punim jedrima idemo dalje u razvoj budućih projekata, direktno zastupajući razvojne interese Istarske županije i svih istarskih gradova, kao i svih poduzetnika koji obitavaju na našem području.

Koncem godine predstavljen je Program Interreg V-A Italija-Hrvatska 2014.-2020., zbog čega nam je u Istri to razdoblje važno ?

- IDA je od svog osnivanja provela 35 projekata ukupne vrijednosti veće od 45 milijuna eura, koji su se financirali iz EU fondova i programa međunarodne suradnje. Pritom treba istaknuti da su talijanski partneri uvelike zaslužni za iskustvo koje je IDA u svojim počecima stjecala u pripremi i provedbi  EU projekata u razdoblju kada je za ostale razvojne agencije u RH to bilo tek u planu. Stabilni i strateški jaki partnerski odnosi s dionicima razvoja u Italiji doprinijet će zasigurno kreiranju novih razvojnih projekata za gospodarstvo koji će se sufinancirati iz novog programa suradnje između Italije i Hrvatske u nadolazećem razdoblju. IDA će se u tom smislu ponajprije usmjeriti na ulaganje u istraživanje i plavi rast, kao i u valorizaciju prirodne i kulturne baštine u funkciji razvoja turizma.

Koji su projekti u tijeku?

- Trenutno su uz provedbu kreditne linije „Poduzetnik Istra 2016.“ i provedbu projekata obrazovanja za poduzetnike i javni sektor u tijeku 4 projekta koji se financiraju iz EU fondova te je u kandidaturi 7 projekata čiji se rezultati očekuju tijekom 2017.  godine.

Projekti u tijeku u sklopu programa LIFE 2014-2020 (Life Sec Adapt) i Horizon 2020 (Empowering) usmjereni su ponajprije na aktivno uključivanje jedinica lokalne samouprave u primjenu mjera energetske učinkovitosti kojima će se u konačnici do 2020. godine pridonijeti ispunjavanju četiriju osnovnih ciljeva Europske energetske politike: smanjenju emisije CO2 (i, prema mogućnosti, drugih stakleničkih plinova) učinkovitijoj  upotrebi  energije i većoj upotrebi obnovljivih izvora energije te prilagođavanju posljedicama klimatskih promjena. Projekt informacijskog centra Europe Direct u Puli u suradnji s Gradom Pula usmjeren je na informiranje o programima i natječajima Europske unije, dok je projekt Tehničke pomoći Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. usmjeren na pružanje savjetodavne pomoći u pripremi i provedbi EU projekata javnopravnim tijelima u Istarskoj županiji.

Što je s razvojem gospodarskih zona u Istri te idejom o avioindustriji na starom vojnom aerodromu?

- IDA je kao nositelj provedbe razvojnih programa Istarske županije izradila Dugoročni program razvoja poslovnih zona u Istarskoj županiji i koordinira isti. U samom početku utvrđeno je 16 strateških zona sa statusom prioriteta s obzirom na postojeću prostorno-plansku dokumentaciju, dotadašnju infrastrukturnu opremljenost i raspoloživu radnu snagu u okruženju i toliko ih sada i ima  aktivnih i infrastrukturno opremljenih u Istarskoj županiji. U međuvremenu, zbog povećane poduzetničke aktivnosti i iskazanih potreba poduzetnika  i investitora na terenu  broj planiranih zona popeo se na 34.

Do sada je u zone u Istarskoj županiji uloženo preko 168 milijuna kuna. Jedan od važnijih planova ulaganja u zone u budućnosti tiče se prostora bivšeg vojnog aerodroma u Puli.  Prema nalogu Istarske županije IDA je izradila Programsku skicu gospodarske zone na prostoru vojne zračne luke Pula te je sada na potezu ministarstvo nadležno za upravljanje državnom imovinom s kojim se ide u daljnje pregovore glede konačnog definiranja prostorno-planske i imovinske dokumentacije i prenamjene navedene zone.

- U kojoj mjeri ste uključeni u adaptaciju stare Mornaričke bolnice, ima li tu kakvih novosti?

U 2016. godini IDA je aktivno nastavila svoj rad na promociji Istarske županije kao destinacije poželjne za strana  i domaća ulaganja.

U sklopu provedbe dijela aktivnosti u ovom području programa rada IDA je kao glavni županijski koordinator razvoja sukladno nalogu Istarske županije izradila studiju prenamjene kompleksa Mornaričke bolnice u Puli, koja je u županijskom vlasništvu. Dokument je predan na razmatranje županu Flegu te se u tom smislu evaluiraju  opcije budućih ulaganja u navedenu nekretninu, nakon što OB Pula napusti prostore.

Važan dio vašeg poslovanja  jesu edukacije, seminari  i posjete studenata Sveučilišta Jurja Dobrile , Politehnike Pula ...

- IDA svoje obrazovne programe provodi od 2002. godine i do danas je razne edukacije, seminare i ostale obrazovne aktivnosti pohodilo više od 9.000 sudionika, što iz javnog, što iz privatnog sektora. Povremeno sa zadovoljstvom provodimo i informativno-edukativne aktivnosti za studente Sveučilišta Jurja Dobrila u Puli, posebice Fakulteta ekonomije i turizma te Politehnike Pula, kao i za učenike srednjih škola i udruge mladih. Cilj je predstaviti im naš rad i praktično iskustvo iz prve ruke u pripremi i provedbi razvojnih projekata, kao i svijet poduzetništva, jer upravo su mladi kreativni i poduzetni ljudi ono što kreira uspješnu perspektivu jedne regije.

Kako napreduju i posluju vaši inkubatori, u IDA-i te u Zagrebačkoj ulici?

- IDA je tijekom godina inkubirala više od 40 poduzeća u 21 poslovnoj jedinici u Poduzetničkom inkubatoru „Izazov“ i Tehnološkom inkubatoru Pula. Tvrtkama koje tek započinju svoj poduzetnički put puno znače prva 3 besplatna mjeseca boravka u poduzetničkim inkubatorima, kao i znatno manja cijena od tržišne u idućim razdobljima te kontinuirano besplatno savjetovanje i edukacija vezani uz razvoj poslovanja. Glavni cilj aktivnosti podrške u poduzetničkim inkubatorima IDA-e je svakako potaknuti rast i razvoj mladih inovativnih  poduzetnika, koji ulažu u razvoj novih tehnologija kako bi se pozicionirali čim bolje na tržištu. Jedan od primjera dobre prakse je informatička tvrtka Infobip d.o.o., koja danas broji skoro tisuću zaposlenika po cijelom svijetu, a koja je svoj poduzetnički put započela upravo u poduzetničkom inkubatoru „Izazov“.

Ima li novosti u vezi županijske razvojne strategije ?

- Glavni strateški dokument razvoja Istarske županije – ŽRS do 2020. godine finaliziran je pred godinu dana te se tijekom 2016. godine vodeći se načelom partnerskog pristupa koordinirao rad lokalnih dionika razvoja u tom pogledu, a provedeno je i javno savjetovanje. Nadležna tijela na nacionalnoj razini su međutim u zakašnjenju po pitanju izrade dokumenta višeg reda - Strategije regionalnoga razvoja RH te se stoga čeka donošenje istog i u proceduri je dorada i usuglašavanje ŽRS-a.

Intervju s članovima skupine Barcelona Balkan Gipsy Orchestra
Interview

Intervju s članovima skupine Barcelona Balkan Gipsy Orchestra

Bend je koji svojim strastvenim i jedinstvenim nastupima apsolutno oduševljava publiku, a u vrlo kratkom roku stasa u jedan od najutjecajnijih predstavnika nove world music scene u Europi. Do

By: Interview | 12 Sep 2019 u 18:40
Tanja Pejić: Da, buntovnica sam
Interview

Tanja Pejić: Da, buntovnica sam

Nezavisna vijećnica u Gradskom vijeću Labina, Tanja Pejić, poznata je kao jedna od aktivnijih, ako ne i najaktivnija u vijeću. Propituje i ispituje, traži odgovore, dokumente dopise, kratko i jas

By: Interview | 13 Mar 2019 u 14:18
Razgovor s Davorom Klimanom povodom izložbe u Labinu
Interview

Razgovor s Davorom Klimanom povodom izložbe u Labinu

U sklopu prigodnih manifestacija kojima se ovih dana obilježava 98. godina od slavne Labinske Republike u petak 1. ožujka u labinskoj Gradskoj galeriji otvorena je samostalna izložba slika Davora K

By: Interview | 09 Mar 2019 u 16:28
Luka Stepančić: Imamo priliku pokazati jednu novu Hrvatsku
Interview

Luka Stepančić: Imamo priliku pokazati jednu novu Hrvatsku

U Poreču je krenula serija pripremnih rukometnih utakmica između Hrvatske, Italije i Crne Gore. U tri dana rukometna javnost Istre uživati će u majstorijama reprezentativaca iz tih država, a na&s

By: Interview | 06 Jan 2019 u 09:27
Ljubomir Vilić:`Bez konstantnog rada nema napretka`
Interview

Ljubomir Vilić:`Bez konstantnog rada nema napretka`

Kažu da je za novinarstvo vrlo važna objektivnost. Iako je današnjim istaknutim filozofima upitno postoji li ona uopće, u ovom je tekstu sigurno neće biti. Naime, čovjek koji je intervjuir

By: Interview | 07 Dec 2018 u 08:07
Radana Stanar: Šveđani su napredni, a djeluju skromno
Interview

Radana Stanar: Šveđani su napredni, a djeluju skromno

RADANA STANAR IZ LABINA U GÖTEBORGU IMA TRGOVINU ISTARSKIH PROIZVODAPiše Silvano Jelenić- Göteborg, Šveđani izgovaraju Joeteborg, smješten na zapadnoj obali regije V&a

By: Interview | 26 Nov 2018 u 13:38
Intervju Neel Rocco: `Prije sam živjela u blaženom neznanju`
Interview

Intervju Neel Rocco: `Prije sam živjela u blaženom neznanju`

Kako je biti vijećnik oporbe u Vijeću Grada Labina? To je zaista veliko iskustvo, kao da plivam protiv struje. Oporba je u manjini i što god se kaže Ili napravi, uvijek će biti većina koj

By: Interview | 13 Nov 2018 u 14:51
Alen Golja: `Zahvaljujući sve razvijenijoj svijesti korisnika, ali i sve boljoj infrastrukturi za odvajanje, u prvih osam mjeseci bilježimo jako dobre rezultate`
Interview

Alen Golja: `Zahvaljujući sve razvijenijoj svijesti korisnika, ali i sve boljoj infrastrukturi za odvajanje, u prvih osam mjeseci bilježimo jako dobre rezultate`

Kakva je situacija s novim načinom prikupljanja otpada , a koja je službeno startala 01.srpnja ove sezone? Najveća novost je da prikupljeni miješani komunalni otpad na pretovarnoj stanici

By: Interview | 04 Sep 2018 u 09:37
Razgovor s intrigantnom autoricom Ellen Semen
Interview

Razgovor s intrigantnom autoricom Ellen Semen

Razgovor s intrigantnom autoricom Ellen Semen. Objasnite molim Vas kako to da Vas je zaintrigirao Biedermeier, čije ste elemente uvrstili u Vaše slikarstvo. Ellen: Nakon jednog pospremanja pr

By: Interview | 12 Aug 2018 u 13:26
Ukupno vijesti 107

O nama

5portal.hr nezavisni je portal, novi koncept dnevnog portala koji objedinjuje karakteristike popratnih medija, video i audio zapisa te digitalne fotografije. Čitatelje privlačimo i zadržavamo ponajprije sadržajem, od dnevnih vijesti s Labinštine, ali i čitave regije.

Redovno objavljujemo vijesti iz kulture, sporta, rubrike zdravlje, pa sve do korisnih savjeta različitih tematika. Sastavni dio portala jesu i kolumne, te trenutno redovno objavljujemo četiri kolumne. Do sada je objavljen i veliki broj intervjua, a ta praksa će se nastaviti i u budućnosti.       

Dobru suradnju ostvarili smo s raznim udrugama i sportskim društvima te redovito pratimo njihove aktivnosti.

Facebook

Kontakt info

Sjedište: Slobode 63, 52 221 Rabac
Ured: Rudarska 1, 52 220 Labin
OIB: 90625517782

+385 52 854 033
+385 98 849 987
+385 91 130 31 80

autor@5portal.hr