11Nov

Tulio Demetlika – protiv sam nekontrolirane izgradnje, odnosno `betonizacije` naše obale

Tulio Demetlika politički je aktivan od 1991. godine, kada biva izabran u Izvršno vijeće bivše općine Labin kao prvi član izvršne vlasti IDS-a u Istri. Nakon izbora 1993. postaje vijećnik Gradskog vijeća, a 1997. i član poglavarstva. Prije 16 godina postaje gradonačelnikom, te tu dužnost obnaša u svom četvrtom mandatu, s napomenom da na lokalnim izborima 2009. IDS, nema većinu, te je za gradonačelnika izabran kandidat oporbe Bruno Hrvatin, član SDP-a. Demetlika tada postaje član Poglavarstva Istarske županije, no Hrvatin mu vraća mandat nakon dvije godine i prelazi opet u oporbu.

Demetlika je najdugovječniji gradonačelnik Labina, a od protekle godine i saborski zastupnik. Na lokalnim izborima koji će se održati u svibnju, neće se kandidirati, već će kandidat  IDS-a za prvog čovjeka grada biti sadašnji gradski vijećnik Valter Glavičić.

Na naše pitanje što bi htio izdvojiti i kako ocjenjuje učinjeno u prošloj godini, odgovara kako su mu najvažnije i ključne investicije bile usmjerene prema izgradnji okvira koji će dugoročno omogućiti snažan i održiv rast, zajedno s kvalitetom radnih mjesta i života u gradu.

11

„Uvjeren sam kako je posao najbolja socijalna mjera, jer jedino gospodarskim razvojem osiguravamo zaposlenost, dohodak i normalan život. Time istodobno smanjujemo socijalna davanja i povećavamo proračunska sredstva za daljnji razvoj gospodarstva i izgradnju infrastrukture“, govori Demetlika. Posebno ističe podatak da mali i srednji poduzetnici, zapošljavaju sve više djelatnika. Pojašnjava kako su uspješni mali poduzetnici pozitivne impulse dobili od niza dostupnih poticaja, kao i gradskim sustavom kreditiranja. U sklopu Gospodarskog vijeća ostvarena je kvalitetnija suradnja i komunikacija između Grada i gospodarstvenika, te je, na inicijativu gospodarstvenika, izrađena, provedena i analizirana anketa za detektiranje potrebe za radnom snagom, dinamičkim planom zapošljavanja u narednom razdoblju, broju trenutnih kadrova i njihovim profilima na području grada Labina i Labinštine čime je i utvrđena potreba za radnom snagom od 700 radnika u razdoblju za naredne dvije godine.

Demetika nam spominje i nove objekte ponikle u poslovnoj zoni Vinež, u kojoj će se proširenjem kapaciteta i novotvorenim pogonima uskoro zaposliti novih 250 radnika.

Ponosan je i zadovoljan razvojem u turizmu na području Grada, te ističe pozitivan trend otvaranja obiteljskih i malih hotela u prošloj godini, koja se nastavljaju i u tekućoj godini u starogradskoj jezgri. Isto tako, nastavljaju se ulaganja u objekte u turističkom Rapcu koji dobiva novi razvojni zamah. Jedna od najvećih investicija u hrvatskom turizmu vrijedna 600 milijuna kuna, koja je započela prošle godine,bit će obnova turističkog naselja Girandella, čime će Rabac ovog ljeta zasjati u novom ruhu. Rekonstrukcijom i dizanjem kvalitete stvaraju se nove vrijednosti što će utjecati na strukturu gostiju, nova zapošljavanja, povećanje prihoda i standarda naših građana, govori nam labinski gradonačelnik.

at_2

Izgled budućeg ulaza u sportsku dvoranu

Izuzetno je zadovoljan prošlogodišnjim ulaganjima, koja se nastavljaju i ove godine, u sportsku infrastrukturu. Velika investicija, izgradnja nove i potpuna rekonstrukcija postojeće sportske dvorane, koja je započela sredinom kolovoza 2016. bit će završena tijekom ove godine. Za ovu je investiciju u gradskom proračunu za 2017. godinu planirano 25,1 milijuna kuna. Sportski kompleks Labin, sastojat će se od dvije sportske dvorane, objekt uz pomoćnu sportsku dvoranu koji će imati dvije svlačionice, urede za sportske klubove i sportsku ambulantu te novi ulaz u glavnu dvoranu gdje će se nalaziti komercijalni sadržaji sportskog kompleksa. Sportski centar primat će otprilike 1.100 gledatelja i osigurat će dovoljno termina svim sportski udrugama, rekreativcima i ostalim korisnicima. „Osim za sportske događaje sportski centar bit će opremljen za održavanje sajmova, kongresa, koncerata i ostalih nesportskih događaja koji će obogatiti društveni i socijalni život građana Labina i okolice, a osigurat će i odvijanje programa sportskog turizma“ ističe Demetlika.

Kao jedan od važnijih projekata, ostvaren lani, napominje energetsku obnovu školskih i predškolskih ustanova, kao i stambenih zgrada, u čemu je Labin predvodnik među gradovima u državi. Demetila izdvaja i nagrade kojima se Labin, visoko pozicionirao na karti Hrvatskih gradova.

Na konferenciji koja promovira izvrsnost i inovativnost rješenja implementiranih u hrvatskim gradovima „Pametni gradovi - gradovi budućnosti“, Labinu je u 2016. godini dodijeljena nagrada u kategoriji „Pametnija energetika“ za projekt „Provođenje energetske obnove u zgradarstvu“. Osim 30 obnovljenih više stambenih zgrada u prošloj godini, sa zadovoljstvom ističe kako je u Labinu, od 2014. završena dogradnja i energetska obnova dječjih jaslica ,Dječjeg vrtića na Vinežu i obnova postojećeg. Nastavljeni su radovi na završetku sanacije fasade zgrade Osnovne škole „Ivo Lola Ribar“. Ove će godine i Srednja škola Mate Blažine koja je u vlasništvu Istarske županije sufinanciranjem Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja krenuti u cjelovitu obnovu zgrade. Jedan od značajnih kapitalnih projekata je i energetska obnova zgrade Centra za osobe s teškoćama u razvoju Liče Faraguna, čiji su radovi započeti lani, a završeni prije tjedan dana.

ad

Ovako će izgledati unutrašnjost nove dvorane

„U protekloj smo godini imali velika ulaganja i u vodoopskrbu i odvodnju. U području zaštite voda najvažniji projekt je zasigurno Projekt odvodnje Labina i Rapca. Projekt se priprema za sufinanciranje sredstvima europskih fondova, a njegova vrijednost je 300 milijuna kuna. U protekloj su godini realizirane i započete određene investicije vodoopskrbe i odvodnje na području Grada Labina. Vodovodni ogranak u naselju Vinež izveden je u cilju dugoročnog i kvalitetnijeg rješavanja opskrbe vodom navedenog područja. Dovršena je izgradnja vodovodnog ogranka u naselju Salakovci kojim se osigurava sanitarna i protupožarna potrošnja (sadašnje i buduće potrebe) na području nove stambene zone Salakovci. Izgrađen je sustav odvodnje otpadnih voda u ulici Aldo Negri, a započela je realizacija projekta „Zamjene postojećeg tradicionalnog načina dezinfekcije sa novim dezinfekcijskim rješenjem bez uporabe elementarnog klora“ u vrijednosti od 2.7 kuna, kao zajedničkog projekta Vodovoda Labin i Hrvatskih voda“ rekao nam je labinski gradonačelnik.

Demetlika je zadovoljan i izradom prostorno planske dokumentacije,temeljem budućeg razvoja. Ističe kako je gospodarski razvoj Labina nezamisliv bez turizma. Novim prostornim planovima, lani usvojenim, stvoreni su preduvjeti za otvaranje novih turističkih kapaciteta, Šikuli, Prtlog i Girandella. Napominje, kako mu je sumnja i nezadovoljstvo jednog dijela građana, u odnosu na otvaranje novih turističkih zona u Prtlogu razumljiva. „ Međutim, nije nam želja da se desi nekontrolirana izgradnja, odnosno „betonizacija“ naše obale. Upravo u otvaranju novih manjih turističkih zona na našem području želimo kao grad učiniti iskorak na način da od samog početka budemo partneri u realizaciji projekta u Prtlogu, kao i projekta u Šikulima,  jer jedino tako možemo od samog početka svi zajedno ukazati investitoru na vrijednosti koje želimo očuvati i ciljeve koje želimo ostvariti i time na kvalitetan način spojiti javni i privatni interes. Obala je prostor u kojem se živi, a posljedično tome i gradi. Stoga moramo pronaći ravnotežu odnosno definirati jasne preduvjete za izgradnju novih turističkih kapaciteta. Isto tako, kada govorimo o turističkim zonama važna su i nova zapošljavanja. Želim da Labin svoj turizam razvija u smjeru u kojem će odabrani prag turističkog zadovoljstva biti viši i zahtjevniji, a što će u konačnosti rezultirati da prihvatni kapacitet Labina kao turističke destinacije bude manji“ rekao je Demetlika.

atd

S otvaranja nove proizvodne hale u poduzetničkoj zoni Vinež

Labinski gradonačelnik na odlasku, htio je svakako  istaknuti i velik broj kulturnih manifestacija te brendiranje Labina kao grada kulture. Napominje kako ono što Labin oduvijek čini drugačijim, je imidž kulturne prijestolnice ne samo Istre već i šire. Stoga je Labin od 2. ožujka 2016. do 30. rujna 2016. bio domaćin Bijenala industrijske umjetnosti, međunarodne izložbe umjetnina 64-ero umjetnika među kojima se isticala izložba njemačkog avangardnog umjetnika Josepha Beuysa. Božićno novogodišnja događanja u gradu također su još jedna potvrda da se Labin kao turistička i kulturna destinacija razvija. -Projekt koji ne smijemo zaboraviti je Labinjonska cakavica, projekt čija je misija očuvanje, njegovanje i promoviranje izvorne dijalektalne riječi. Vizualni identitet cakavice predstavljen je u prosincu 2016. Vizualni identitet inspiriran je povezivanjem tradicionalnih vrijednosti i suvremenih potreba-, reći će nam za kraj labinski gradonačelnik Tulio Demetlika, koji se neće kandidirati na predstojećim lokalnim izborima, no kako nam je rekao, kroz politiku će kao osoba i kao saborski zastupnik, boriti se svim političkim sredstvima i idejama za boljitak i napredak svih stanovnika Labina, te ostati dostupan za eventualne savjete mlađima, za koje je, kao kaže, došlo vrijeme da preuzmu odgovornost u vođenju Labina i služenju njegovim stanovnicima. (Adriano ŠĆULAC) 

24.01.2017./18:30:58

 

Intervju s članovima skupine Barcelona Balkan Gipsy Orchestra
Interview

Intervju s članovima skupine Barcelona Balkan Gipsy Orchestra

Bend je koji svojim strastvenim i jedinstvenim nastupima apsolutno oduševljava publiku, a u vrlo kratkom roku stasa u jedan od najutjecajnijih predstavnika nove world music scene u Europi. Do

By: Interview | 12 Sep 2019 u 18:40
Tanja Pejić: Da, buntovnica sam
Interview

Tanja Pejić: Da, buntovnica sam

Nezavisna vijećnica u Gradskom vijeću Labina, Tanja Pejić, poznata je kao jedna od aktivnijih, ako ne i najaktivnija u vijeću. Propituje i ispituje, traži odgovore, dokumente dopise, kratko i jas

By: Interview | 13 Mar 2019 u 14:18
Razgovor s Davorom Klimanom povodom izložbe u Labinu
Interview

Razgovor s Davorom Klimanom povodom izložbe u Labinu

U sklopu prigodnih manifestacija kojima se ovih dana obilježava 98. godina od slavne Labinske Republike u petak 1. ožujka u labinskoj Gradskoj galeriji otvorena je samostalna izložba slika Davora K

By: Interview | 09 Mar 2019 u 16:28
Luka Stepančić: Imamo priliku pokazati jednu novu Hrvatsku
Interview

Luka Stepančić: Imamo priliku pokazati jednu novu Hrvatsku

U Poreču je krenula serija pripremnih rukometnih utakmica između Hrvatske, Italije i Crne Gore. U tri dana rukometna javnost Istre uživati će u majstorijama reprezentativaca iz tih država, a na&s

By: Interview | 06 Jan 2019 u 09:27
Ljubomir Vilić:`Bez konstantnog rada nema napretka`
Interview

Ljubomir Vilić:`Bez konstantnog rada nema napretka`

Kažu da je za novinarstvo vrlo važna objektivnost. Iako je današnjim istaknutim filozofima upitno postoji li ona uopće, u ovom je tekstu sigurno neće biti. Naime, čovjek koji je intervjuir

By: Interview | 07 Dec 2018 u 08:07
Radana Stanar: Šveđani su napredni, a djeluju skromno
Interview

Radana Stanar: Šveđani su napredni, a djeluju skromno

RADANA STANAR IZ LABINA U GÖTEBORGU IMA TRGOVINU ISTARSKIH PROIZVODAPiše Silvano Jelenić- Göteborg, Šveđani izgovaraju Joeteborg, smješten na zapadnoj obali regije V&a

By: Interview | 26 Nov 2018 u 13:38
Intervju Neel Rocco: `Prije sam živjela u blaženom neznanju`
Interview

Intervju Neel Rocco: `Prije sam živjela u blaženom neznanju`

Kako je biti vijećnik oporbe u Vijeću Grada Labina? To je zaista veliko iskustvo, kao da plivam protiv struje. Oporba je u manjini i što god se kaže Ili napravi, uvijek će biti većina koj

By: Interview | 13 Nov 2018 u 14:51
Alen Golja: `Zahvaljujući sve razvijenijoj svijesti korisnika, ali i sve boljoj infrastrukturi za odvajanje, u prvih osam mjeseci bilježimo jako dobre rezultate`
Interview

Alen Golja: `Zahvaljujući sve razvijenijoj svijesti korisnika, ali i sve boljoj infrastrukturi za odvajanje, u prvih osam mjeseci bilježimo jako dobre rezultate`

Kakva je situacija s novim načinom prikupljanja otpada , a koja je službeno startala 01.srpnja ove sezone? Najveća novost je da prikupljeni miješani komunalni otpad na pretovarnoj stanici

By: Interview | 04 Sep 2018 u 09:37
Razgovor s intrigantnom autoricom Ellen Semen
Interview

Razgovor s intrigantnom autoricom Ellen Semen

Razgovor s intrigantnom autoricom Ellen Semen. Objasnite molim Vas kako to da Vas je zaintrigirao Biedermeier, čije ste elemente uvrstili u Vaše slikarstvo. Ellen: Nakon jednog pospremanja pr

By: Interview | 12 Aug 2018 u 13:26
Ukupno vijesti 107

O nama

5portal.hr nezavisni je portal, novi koncept dnevnog portala koji objedinjuje karakteristike popratnih medija, video i audio zapisa te digitalne fotografije. Čitatelje privlačimo i zadržavamo ponajprije sadržajem, od dnevnih vijesti s Labinštine, ali i čitave regije.

Redovno objavljujemo vijesti iz kulture, sporta, rubrike zdravlje, pa sve do korisnih savjeta različitih tematika. Sastavni dio portala jesu i kolumne, te trenutno redovno objavljujemo četiri kolumne. Do sada je objavljen i veliki broj intervjua, a ta praksa će se nastaviti i u budućnosti.       

Dobru suradnju ostvarili smo s raznim udrugama i sportskim društvima te redovito pratimo njihove aktivnosti.

Facebook

Kontakt info

Sjedište: Slobode 63, 52 221 Rabac
Ured: Rudarska 1, 52 220 Labin
OIB: 90625517782

+385 52 854 033
+385 98 849 987
+385 91 130 31 80

autor@5portal.hr