11Nov

"Kad sam bio mlađan kuhar ja"

Bio je to za mene prvi dolazak na more, napunio sam tek nešto više od 15 godina. Nisu to bile godine kada smo mi djeca išli na more u okviru školskih ekskurzija ili s roditeljima. Samo privilegirani su imali tu priliku i čast, ja nisam bio među njima.
Autobus je, u tada mali Istarski gradić, stigao u ranim jutarnjim satima, bio je to moj prvi susret s morem. Informirao sam se ja jako dobro prije polaska. Oni koji su već bili na moru, pričali su mi o velikoj plavoj vodi, o drugoj strani obale koja se ne vidi prostim okom.
- S druge strane je Italija, ali nju ne možeš vidjeti, a more, more je duboko sigurno 10m.
Tim saznanjem bio sam zapanjen, koja dubina?
Pa ja sam se do sada kupao i ronio do najviše 3 m dubine.
Izašavši iz autobusa u ranim jutarnjim satima, dočekao me je polu osvijetljeni trg, moji suputnici brzo su se razišli, moje veze nigdje nije bilo. Očito je zaboravio na mene i zaspao. Ništa, rekoh sam sebi, valja čekati. Prošetao sam do rive, nigdje nikoga, valjalo se i popiškiti u more. I dok sam se ja tako upoznavao s morem pogled mi je pobjegao na drugu obalu, kad tamo sve svijetli. Vidi se osvijetljena velika zgrada, nekoliko manjih, dosta lampi. Prvo što mi je palo na pamet.
-Koji su to sve lažovi, rekoše mi da se druga strana, Italija, ne može vidjeti prostim okom, a ja ju vidim, što vidim, mogao bih za par minuta doplivati do nje. U tom razmišljanju prekide me jedan strogi glas. Zar se tu piša seljačino jedna, vadi ličnu kartu. Milicija, još mi je to trebalo. Počeli su me ispitivati, zašto sam došao, tko mi je veza, što ću raditi itd.
Bio sam isprepadan, odgovarao sam mehanički. Oni su poznavali moju vezu. To je dobar momak, nemoj da ga osramotiš, rekoše mi. Nisi nam rekao što ćeš raditi? Bit ću kuhar, rekoh ponosno. Milicija me povezla do hotela, rekoše da im je usput. Za vrijeme vožnje mi se učinilo da me voze prema Italiji. Uplašio sam se. Prvo more, pa Italija. Previše.
- Zašto me vozite u Italiju? Upitah.
Koju crnu Italiju. Vozimo te u hotel u kojem ćeš raditi, rekoše. Nisam se dao smesti.
Aaaa, neeee, dok sam ja piškio gledao sam na drugu obalu, u Italiju. Je, da su me lagali, oni moji, da se druga obala ne vidi, ali ja sam je vidio.
Obojica su se počela smijati, stariji se sažalio nadamnom,
- Sinko to nije Italija, to je zaljev, a s druge strane zaljeva je hotel u kojem ćeš raditi. Bilo me stid.
U hotelu su me primili ljubazno. Pojavila se i moja veza. Pomogao mi je srediti papirologiju i da se smjestim. Odveo me da zadužim kuharsku uniformu: pepita hlače, bijela kuharska bluza i visoka kuharska kapa. Odmah sam se presvukao, valjalo se javiti šefu i početi kuhati. Divio sam se sam sebi.
Sada ili nikada, rekoh.
Od danas si prava kuharčina.
Ma znao sam ja već tada ponešto skuhati: juhu, jaja na oko, kajganu, kuhano jaje, sendvič, a dosta, ni ne trebam više znati, pametan sam ja i brzo učim. Tadašnja generacija je, za razliku od današnje, ponešto i znala skuhati. Glad silu ne bira, rekoše stari ljudi. Nedavno me pitao moj sin koji je bliže 30-toj nego 20-toj.
Tata kada pečeš jaja, dali prvo u tavu staviš jaja ili ulje? Došlo mi je da se ubijem.
Prvi susret s kuhinjom za mene je bio šokantan.Velika ko' sportska dvorana, puno ljudi u bijelom. Upoznali su me sa šefom.
Aaa, ti si onaj novi pomoćni kuhar. Bravo. čekamo te.
Uhvatila me trema, samo da ne moram kuhati nešto komplicirano. Da skuham jaja ili tako nešto, pomislih. šef me brzo riješio agonije.
Mali, sviđaš mi se, od danas te unapređujem, postaješ šef. šef "crnog suđa".
-- "Pogledaj ove crne šerpe i lonce, treba ih dobro oribati, kada to sve napraviš, oribati kuhinju, a za vrijeme večere biti ćeš glavni na stroju za pranje suđa, a nakon večere opet oribati kuhinju".
Majko rođena, toliko prljavih i zagorenih šerpi nikada nisam vidio na jednom mjestu.
Uronio sam u crne dubine šerpi iz kojih sam izronio na kraju sezone.

Kada sam se vratio kući nakon sezone svima sam pričao kako sam radio kao kuhar u jednom elitnom hotelu na moru u Istri.
Danas često odem na kavu u taj hotel i prisjetim se vremena prije 40 g. Ponekad mi potekne i suza. Ipak je šefovanje među šerpama odredilo moj daljnji život. Sjetim se one KAD SAM BIO MLAđAN KUHAR JA.

(Franjo Sabo)

Neki jedu meso, a neki kupus
Sabotaža

Neki jedu meso, a neki kupus

Sve više mi se gade ove društvene mreže. Svi nešto pljuju i prigovaraju. Prvo sam pomislio da ih 'pere' ova jebena južina koja već danima traje. A onda sam primijetio da to oni

By: Sabotaža | 09 Nov 2019 u 07:39
Kako postati ovisnik
Sabotaža

Kako postati ovisnik

Čitao sam kako je tamo neka celebrity (valjda se to sada tako zove) načisto popizdila što se tamo neka druga celebrity pojavila u gotovo identičnoj haljini.Nešto gledam te fotke i mis

By: Sabotaža | 27 Jul 2019 u 07:40
Baba Mara voli da se kara
Sabotaža

Baba Mara voli da se kara

Današnji roditelji, pa i ja, imali smo nekako drugačiju metodu odgoja djece. Danas su neka druga vremena, a stručnjaci kažu da s djecom treba puno razgovarati, na drugi način usmjeravati nj

By: Sabotaža | 12 Jul 2019 u 08:53
Kako ćaći reč da sam postao 'tetka'
Sabotaža

Kako ćaći reč da sam postao 'tetka'

Slušam danas u čekaonici kod doktora dvije babe kako razgovaraju o nekom političaru. Kaže jedna: -'To ti još nije bilo na dnevniku, to sam jutros pročitala na internetu'.Nastavak nji

By: Sabotaža | 09 Jul 2019 u 07:33
Kirvaj
Sabotaža

Kirvaj

U mom rodnom kraju kirvaj je u to vrijeme bio najznačajniji društveni i kulturni događaj. U te dane mi djeca dobivali smo lovu od rodbine. Planovi su bili veliki. Kupiti sat,naočale (sve pla

By: Sabotaža | 26 Jun 2019 u 07:22
Ovaj je puko' načisto
Sabotaža

Ovaj je puko' načisto

Koliko god bi čovjek htio biti van dnevno-političkih događanja ovo naše jadno društvo mu to ne dozvoljava. Mediji sa svih strana "bombardiraju" o novim sranjima koje nam priređuju on

By: Sabotaža | 09 Jun 2019 u 07:58
Dom za vješanje
Sabotaža

Dom za vješanje

Pričam jutros ženi uz kavu kako sam sinoć pročitao da bi svaka žena, ako želi pored sebe imati sretnog muža, trebala da ga pomazi dnevno barem osamnaest puta. Ok, malo sam iskrenuo stvar. To os

By: Sabotaža | 31 May 2019 u 07:11
 Kako bi stajale tangice baba Mandi?
Sabotaža

Kako bi stajale tangice baba Mandi?

Svaki lijepi proljetni dan iskoristim da sjednem na kavicu i pomalo škicajući procjenjujem koja je ženska obavila proljetne pripreme što podrazumijeva niz radnji. Moja slobodna procjen

By: Sabotaža | 12 May 2019 u 17:18
Tko je `ubio` 8.mart?
Sabotaža

Tko je `ubio` 8.mart?

Noćas sam se naprasno probudio u mrklom mraku. Prvo što mi je palo na pamet 'Jbt. vratio sam se u Jugu'. Neka hladnoća me probila. Znoj hladan kao zime moga djetinjstva. A tada me obuzeo osje

By: Sabotaža | 08 Mar 2019 u 13:19
Ukupno vijesti 264

O nama

5portal.hr nezavisni je portal, novi koncept dnevnog portala koji objedinjuje karakteristike popratnih medija, video i audio zapisa te digitalne fotografije. Čitatelje privlačimo i zadržavamo ponajprije sadržajem, od dnevnih vijesti s Labinštine, ali i čitave regije.

Redovno objavljujemo vijesti iz kulture, sporta, rubrike zdravlje, pa sve do korisnih savjeta različitih tematika. Sastavni dio portala jesu i kolumne, te trenutno redovno objavljujemo četiri kolumne. Do sada je objavljen i veliki broj intervjua, a ta praksa će se nastaviti i u budućnosti.       

Dobru suradnju ostvarili smo s raznim udrugama i sportskim društvima te redovito pratimo njihove aktivnosti.

Facebook

Kontakt info

Sjedište: Slobode 63, 52 221 Rabac
Ured: Rudarska 1, 52 220 Labin
OIB: 90625517782

+385 52 854 033
+385 98 849 987
+385 91 130 31 80

autor@5portal.hr